Sve vesti Svet

EKSTERNE BATERIJE proizvedene u KINI koriste se za špijunažu

EKSTERNE BATERIJE proizvedene u KINI koriste se za špijunažu

Mediji u kontinentalnoj Kini su nedavno otkrili da prenosive eksterne power bank baterije proizvedene u Kini mogu prisluškivati i locirati korisnike. Dostupni su na kineskom tržištu i nisu regulisani zakonom.

Časopis Ban Jue Tan je 27. jula objavio da se poslednjih godina na tržištu prodaju power banke koje mogu da prisluškuju, pozicioniraju pojedince i imaju druge funkcije koje špijuniraju korisnike.

Samo modifikacijom ugrađene komunikacione SIM kartice, power bank se može transformisati u uređaj za slušanje i tragač, omogućavajući daljinsko praćenje i precizno pozicioniranje bilo kada i bilo gde.

Prema izveštaju, kada je stanovnik, po prezimenu Vang u gradu Guijang, odneo svoj power bank na popravku, tehničar je u njemu pronašao opremu za prisluškivanje i pozicioniranje. Tehničar mu je rekao da kada neko koristi funkciju na daljinu, život gospodina Vanga će biti „emitovan uživo“ a da on to ne zna.

Ovi tipovi power bank-a se razlikuju po boji i stilu, ali većina njih ima funkcije kao što su „daljinsko praćenje i snimanje“ i „precizno pozicioniranje“ i mogu se prilagoditi.

Cena se kreće od 300 do 600 juana (oko 45 do 89 dolara), a prodaju se na nekim kineskim internet pijacama.
Novinar Ban Jue Tana naručio je takvu banku za napajanje, sledio uputstva za preuzimanje aplikacije pod nazivom „GPS365“ na mobilni telefon i koristio informacije za prijavu koje je dao prodavac da vidi sve funkcije kao što su pozicioniranje, putanja, elektronska ograda, kontakti , i poruke na njegovoj veb stranici na mobilnom telefonu. Novinar je kliknuo na „Lokacija“ i otkrio da se putanja kretanja nosača power bank-e može jasno detektovati i snimiti, čak i u metrou, parkingu i drugim mestima.

Lokacija ne utiče na tačnost funkcije pozicioniranja.

Prodavac je novinaru rekao i da će se, ako se u aplikaciji podesi funkcija „Časkanje aktivirano glasom“, aktivirati funkcija snimanja kako bi se snimio sav zvuk oko power bank-e jačine 50 decibela ili više i automatski se prenosi na mobilni telefon.

Eksterne baterije za napajanje kineske proizvodnje koriste se za špijunažu

Prilagođeni špijunski uređaj

Većina prodavaca na internet pijacama obećavaju da kupci mogu da biraju funkcije, boju i stil.

Sia Guijun, viši menadžer proizvoda u mrežnom centru kompanije China Mobile Guizhou, rekao je medijima da je vrlo lako pretvoriti power bank u uređaj za slušanje i praćenje.

Samo stavite komunikacionu SIM karticu koju napaja baterija u power bank-u, koja je povezana na internet preko bežičnih signala, i podaci će se preneti na određeni server. Osoba koja ga koristi za špijuniranje pojedinca koji nosi power bank šalje zahtev serveru sa određenom mobilnom aplikacijom da dobije precizno pozicioniranje i podatke o snimanju preko SIM kartice.

Pored baterija za napajanje, Bluetooth zvučnici, utikači, upaljači i drugi uređaji za svakodnevnu upotrebu često se pretvaraju u uređaje za prisluškivanje i tragače kako bi špijunirali pojedince u kontinentalnoj Kini.

Mnogi prodavci prodaju takve špijunske uređaje pod izgovorom „protiv krađe“ i „sprečavanja starijih i dece da se izgube“.

Trenutno, kineski komunistički režim ne zahteva da proizvodi kao što su GPS uređaji za praćenje imaju sertifikaciju, a ne postoje ni propisi protiv dodavanja funkcija snimanja uređajima.

NultaTačka