Sve vesti Svet

ENERGETSKA KRIZA: INSAJDER UPOZORAVA NA MOGUĆI BLACKOUT ŠIROM SAD-a

Energetska kriza koja se širi Azijom i Evropom mogla bi se proširiti i izazvati nestašicu električne energije i samim tim nestanak struje širom SAD-a, navodi Bloomberg.

Ernie Thrasher, izvršni direktor Xcoal Energy & Resources LLC., rekao je kompaniji za istraživanje energije IHS Markit da se američke kompanije brzo okreću više uglja zbog visokih cena prirodnog gasa.

“Zapravo smo razgovarali sa elektro-distribucijama koje su zabrinute da će jednostavno morati uvesti isključenja struje ove zime”, upozorio je Thrasher.

Rekao je, “Oni ne vide odakle gorivo dolazi kako bi zadovoljili potražnju”, dodajući da se 23% komunalnih preduzeća ove jeseni/zime prebacuje sa gasa kako bi iskoristili više uglja.

Sa rastućim cenama prirodnog gasa, uglja i nafte jasan je signal da će tranzicija zelene energije trajati možda i deset godina, a ne samo par godina. Vraćanje fosilnih goriva radi nepouzdane čiste energije bila je katastrofa u Aziji i Evropi. Ovi kontinenti gladni energije pokušavaju nabaviti fosilna goriva jer su zalihe znatno ispod sezonskih trendova uoči hladnijeg vremena.

Slična priča se igra i u SAD-u, gde rudarske kompanije možda neće postići povećanu potražnju za ugljem. Primetili smo u četvrtak ujutro da bi povećanje proizvodnje moglo biti izazov zbog godina rušenja rudnika radi smanjenja emisije CO2 i prelaska ekonomije sa fosilnih goriva na zelenu energiju. Takođe je zabeležen stalni pad rudara u poslednje tri i po decenije.

“Celi taj lanac nabavke rastegnut je van svojih granica”, rekao je Thrasher. “Biće to izazovna zima za nas ovde u Sjedinjenim Državama.”

Komunalna kompanija Duke Energy Corp., jedinica za prirodni gas u Piemont-u, koja pokriva kupce iz Severne i Južne Karoline, upozorila je da će računi za struju ove zime porasti zbog visokih cena prirodnog gasa i njegove niske proizvodnje.

Peabody Energy Corporation je kompanija za proizvodnju uglja koja već ima dobru zaradu od povećanja potražnje i rasta cena. Kako se sve hladnije vreme približava, kompanija će možda videti povećanu potražnju za svojim termalnim ugljem koji komunalna preduzeća koriste za proizvodnju električne energije. Na tehničkoj osnovi, upravo je aktiviran takozvani “bikovski zlatni krst”.

Problematična tranzicija zelene energije u industriju koja koristi fosilna goriva daje novu nadu, posebno “Ponovno stvaranje uglja”.

Nulta Tačka/ZeroHedge

O uredniku

Elena Čakar