Sve vesti Svet

ENERGETSKA KRIZA U ŠVEDSKOJ, DRASTIČNO SKOČILA CENA STRUJE

ENERGETSKA KRIZA U ŠVEDSKOJ, DRASTIČNO SKOČILA CENA STRUJE

Švedska vlada izdvojila je 670 miliona dolara kao kompenzaciju domaćinstvima zbog drastičnog rasta cena struje, rekao je ministar finansija Mikel Damberg.

„Ovo je vanredna mera u vanrednoj situaciji, nije uobičajeno da država daje pomoć zbog fluktuacije cena na tržištu“, rekao je Damberg švedskoj medijskoj kući SVT.

Cene struje drastično su skočile, pa je tako, primera radi, račun za prosečan stan u najnaseljenijim, južnim delovima Švedske, porastao 266 odsto u decembru.

„Nismo očekivali ovaj nivo cena i udar je veliki“, rekao je Damberg i dodao kako će vlada izdvojiti „ogromnu svotu“ kao kompenzaciju građanima.

VAKCINISANA 18-GODIŠNJA MANEKENKA IZ BRAZILA UMRLA OD POSLEDICA KRVNIH UGRUŠAKA

Oko 1,8 miliona domaćinstava dobiće kompenzaciju od oko 220 dolara po domaćinstvu tokom zime zbog povećanih računa za struju.

Cene struje u Švedskoj rastu zbog hladnog vremena i povećane potražnje, ali i skoka cene gasa na evropskom tržištu.

Švedski mediji javljaju kako građani pokušavaju da smanje potrošnju na razne načine, od isključivanja radijatora do alternativnih načina grejanja, dok neki Šveđani uzimaju kredite kako bi otplatili zimske račune.

Švedska nije prva država u Evropi koja uvodi kompenzaciju građanima zbog skoka cene struje, jer je nedavno to uradila i Norveška, dok je Italija takvu meru uvela u septembru, prenosi RT.

NE PROPUSTITE! NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! OVO SVI TREBA DA POGLEDAJU

Nulta Tačka/Sputnik