Sve vesti Svet

Engleska planira otvaranje “CENTARA ZA GREJANJE” za građane koji nemaju dovoljno novca da plate račune

Engleska planira otvaranje "CENTARA ZA GREJANJE" za građane koji nemaju dovoljno novca da plate račune

Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra otvaranje „centara za grejanje“ za one stanovnike koji neće moći da plate svoje račune za struju naredne zime, navodi The Daily Telegraph.

Ideju o javnim grejnim mestima podržale su opštine Birmingem, Bristol, Dandi, Glazgov i Aberdin. Prema inicijativi, javni centri i biblioteke mogu postati mesta grejanja.

„Održavanje toplote biće veliki izazov za toliko ljudi, a cena korišćenja kućnog grejanja raste. Bilo da se radi o centrima lokalne zajednice, bogomoljama ili bibliotekama, želimo da pomognemo ljudima da pronađu mesta gde će biti dobrodošli, besplatno“, rekao je Cllr John Cotton, član Kabineta lokalne vlasti u Birmingemu kojom upravljaju laburisti. citira Telegraf.

Ovo dolazi nakon što su lokalne vlasti izrazile zabrinutost zbog rasta cena energije.

„Ne bi trebalo da bude slučaj da ljudi ne mogu sebi da priušte da održe toplotu u svom domu, ali to je realnost sa kojom se suočavamo ovde u Birmingemu“, dodao je Koton.Očekuje se da će u oktobru prosečan račun britanskog domaćinstva dostići 3.500 funti.

Ranije je Ofgem, britanski energetski regulator , najavio povećanje gornje granice cene energije za 80 odsto na prosečno 3.549 funti (4.194 dolara) godišnje počevši od 1. oktobra zbog rastućih globalnih cena energije. Od poslednje revizije u aprilu, gornja granica cene energije iznosila je 1.971 funti (2.315 dolara).

U oktobru 2021., cena je bila 1.277 funti (1.500 dolara). Izvršni direktor Ofgema Džonatan Brirli upozorio je da će cene energije verovatno nastaviti da rastu i pozvao budućeg premijera zemlje da se pozabavi tim problemom.

Nove mere, nova agenda a isti igrači- Večeras od 20:30h, Mario Zna UŽIVO otkriva sve zabranjene vesti (VIDEO)

Nakon što je Rusija u februaru 2022. pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini i Brisel uveo nekoliko paketa sankcija protiv Moskve, energetska situacija u Evropi se znatno pogoršala.

Gasovod Severni tok 1, koji je glavni put snabdevanja gasom u Evropu, radio je sa 40 odsto svog kapaciteta od sredine juna. Ruski energetski gigant Gasprom pripisuje svoje slabe performanse kašnjenju u povratku Simensove turbine iz Kanade, gde je poslata na popravku, zbog zapadnih sankcija.

NultaTačka