Sve vesti Svet

Epilog afere KEMBRIDŽ ANALITIKA: Fejsbuk se nagodio za neotkrivenu sumu novca

Epilog afere KEMBRIDŽ ANALITIKA: Fejsbuk se nagodio za neotkrivenu sumu novca

U dramatičnom razvoju dešavanja, “Fejsbuk” je pristao na vansudsko poravnanje tužbe za odštetu zbog omogućavanja pristupa kompaniji “Kembridž analitika” privatnim podacima svojih čak 87 miliona korisnika, četiri godine nakon što je “Observer” razotkrio skandal.

Sudski dokument pokazuje da se “Meta”, “Fejsbukova” matična kompanija, “u principu nagodila za neotkrivenu sumu novca” , preneo je “Gardijan”.

Šef “Fejsbuka” Mark Zakerberg je nakon razotkrivanja skandala morao da svedoči pred američkim Kongresom i da je njegova društvena mreža zbog toga kažnjena sa više milijardi dolara, navodi list dodajući da su dan nakon objavljivanja masovne zloupotrebe podataka 2018. “Fejsbukove” akcije pale za više od 100 milijardi dolara.

Ipak, neki su sada izrazili zabrinutost da bi tajming potencijalnog poravnanja sprečio da se Zakerberg i odlazeća operativna direktorka “Mete” Šeril Sandberg nateraju da svedoče do šest sati tokom ispitivanja od strane advokata žalbene strane sledećeg meseca. Objavljeno je da će Zakerberg i Sendberg, koja je nedavno najavila da će se povući na jesen, suočiti sa ispitivanjem a da će svedočenje biti održano od 20. septembra, navodi “Gardijan”.

Beograd: Migrant prebio radnika obezbeđenja u centru grada

-To što je “Fejsbuk” podmirio ovaj slučaj svega nekoliko dana pre unakrsnog šestočasovnog ispitivanja pod zakletvom je mera toga koliko je Zakerberg očajan da izbegne da odgovara na pitanja o “Fejsbukovom” zataškivanju kršenja podataka od strane “Kembridž analitike” – izjavila je Kerol Kadvaladr, novinarka “Observera” čije su istrage “Fejsbuka” i “Kembridž analitike” takođe inspirisale “Netfliksov” film “The Great Hack”.

“Gardijan” ističe da poslednja dešavanja dolaze nakon odvojene tužbe prošle godine u kojoj se tvrdilo da je “Fejsbuk” platio američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC) 4,9 milijardi više od potrebnog u nagodbi oko skandala vezanog za “Kembridž analitiku” kako bi zaštitio Zakerberga. U tužbi se navodilo da je veličina nagodbe od pet milijardi dolara bila motivisana željom da se spreči da osnivač “Fejsbuka” bude imenovan u žalbi FTC.

Korisnici “Fejsbuka” tužili su kompaniju 2018. nakon što se pokazalo da je britanska analitička firma povezana sa uspešnom kampanjom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Belu kuću 2016. dobila pristup podacima 87 miliona korisnika mreže. Smatralo se da je “Meta” mogla da bude primorana da plati stotine miliona dolara da je izgubila slučaj.

Nulta Tačka/Mediji