Sve vesti Svet

Erbas apeluje na EU: Ne blokirajte uvoz titanijuma iz Rusije

Erbas apeluje na EU: Ne blokirajte uvoz titanijuma iz Rusije

Kompanija Erbas pozvala je EU da ne blokira uvoz titanijuma, strateškog metala za avio-industriju, iz Rusije.

Erbas navodi da bi sankcije na izvoz tog strateškog metala oštetile vazduhoplovstvo, dok bi jedva naškodile ruskoj ekonomiji.

Proširivanje sankcija na titanijum, koji se koristi u proizvodnji aviona i mlaznih motora „ne bi bilo prikladno“, ocenjeno je u utorak na godišnjem sastanku akcionara kompanije Erbas, prenosi Rojters. Dan ranije EU je saopštila da razmatra nove sankcije protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Rusija je najveći proizvođač titanijuma, strateškog metala za avio-industriju, koji se ceni zbog svoje snage u odnosu na težinu. Istovremeno Erbas je istakao da primenjuje i da će nastaviti da primenjuje antiruske sankcije u potpunosti.

“Sankcije protiv ruskog titanijuma teško da bi naškodile Rusiji, jer on doprinosi malim delom tamošnjih izvoznih prihoda, ali bi masovno oštetile čitavu vazduhoplovnu industriju širom Evrope“, saopštila je kompanija, prenosi Biznis.rs.

Kompanija je prošlog meseca navela da “direktno nabavlja titanijum iz Rusije, kao i iz drugih zemalja“.

Erbas sada ističe da ubrzava potragu za neruskim zalihama titanijuma na duži rok, potvrđujući da se za oko polovinu svojih potreba za titanijumom oslanja na Rusiju.

Američki Boing saopštio je prošlog meseca da je obustavio kupovinu ruskog titanijuma.

Nulta Tačka/B92