Sve vesti Svet

EU donira Ukrajini više od pet miliona tableta protiv RADIJACIJE

EU donira Ukrajini više od pet miliona tableta protiv RADIJACIJE

Evropska unija obezbedila je Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom i nedavno se našla na udaru vatre za koju se pretpostavlja da dolazi sa ukrajinske strane.

Kako prenose zapadni mediji u nekim oblastima zvaničnici već dele pilule, koje mogu da spreče telo da apsorbuje radioaktivni jod. Stanovnicima je rečeno da ga uzimaju samo ako se potvrdi curenje radioaktivnih čestica.

Do sada su samo ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara od elektrane ponuđene tablete kalijum jodida, ali Evropska unija daje Ukrajini više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju.

Visoko zvaničnik FBI-ja koji je skrivao istinu o HANTERU BAJDENU a sabotirao TRAMPA napustio agenciju

Iako su nedavne borbe u toj oblasti prouzrokovale određenu štetu elektrani, do sada nije zabeleženo povećanje nivoa radijacije. Ipak, zvaničnici su zabrinuti da bi dalja šteta mogla da izazove curenje radioaktivnih čestica, što bi se moglo proširiti na veliku površinu.

Nuklearna agencija Ujedinjenih nacija je nekoliko meseci zahtevala pristup objektu, a tim je stigao u Ukrajinu u nadi da će mu konačno biti dozvoljeno da pregleda lokaciju narednih dana.

NultaTačka/Mediji