Sve vesti Svet

EU savetuje svoje građane kako da uštede da bi zamenili Ruski gas

EU savetuje svoje građane kako da uštede da bi zamenili Ruski gas

EU bi mogla da uštedi energiju kako bi u potpunosti nadoknadila ruski gas iz gasovoda Severni tok 1, izjavila je u ponedeljak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ako… smanjimo grejanje u Evropi za dva stepena, ili hlađenje, manje klimatizacije, to bi nadoknadilo celokupnu isporuku iz Severnog toka 1“, rekla je fon der Lajen za Irish Times, misleći na gasovod Baltičko more koje isporučuje gas iz Rusije u Nemačku.

Predsednica komisije je rekla da Brisel ima planove za vanredne situacije za ublažavanje uticaja bilo kakvih poremećaja u snabdevanju, koji uključuju očuvanje energije i određivanje prioriteta potreba.

„I dalje je puno posla. A okolnosti su ozbiljne“, rekla je fon der Lajen.

Ruska gasna kompanija Gasprom smanjila je protok preko Severnog toka 1, navodeći tehničke probleme.

EU planira da ukine ruski gas do 2030. godine kao deo odgovora na vojnu kampanju Moskve u Ukrajini, koja je pokrenuta krajem februara. Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, više puta je upozoravalo da će njihove ekonomije stradati ako dotok gasa odmah prestane.

Prošle nedelje, nemački ministar ekonomije Robert Habek ponovo je pozvao ljude i kompanije da smanje potrošnju energije. „Došlo je vreme da se to uradi“, rekao je. “Svaki kilovat-sat pomaže u ovoj situaciji”.

Habek je kasnije rekao da se više gasa mora upumpati u skladišta i da elektrane na ugalj moraju da se koriste za dopunu energije potrebne za proizvodnju električne energije. Holandija i Austrija rekle su da će takođe ukinuti ograničenja za sagorevanje uglja.

Rojters je izvestio da bi Italija ove nedelje mogla da proglasi stanje pripravnosti za gas, što bi pokrenulo mere usmerene na smanjenje potrošnje gasa.

MARIO ZNA i NEDELJKO TODOROVIĆ- O ovome je ZABRANJENO pričati- Stručnjak rasturio KLIMATSKU AGENDU

Nulta Tačka/RT