Tehnologija

EVO KO ĆE VODITI TREĆI SVETSKI RAT I NA KOJI NAČIN! TAJNE VOJSKE SPREMNE ZA AKCIJU A ONI SU NAJJAČI!

EVO KO ĆE VODITI TREĆI SVETSKI RAT I NA KOJI NAČIN! TAJNE VOJSKE SPREMNE ZA AKCIJU A ONI SU NAJJAČI!

Treći svetski rat odvijaće se bez tenkova i artiljerije, a vodiće ga tajne vojske, izjavio je bivši premijer savezne nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i bivši evropski komesar za digitalnu ekonomiju Ginter Etinger u članku za „Handelsblat“.

Političar je podsetio na nekoliko sajber-napada u zapadnim zemljama: hakovanje računara Angele Merkel 2015. godine, napade na zdravstveni sistem Irske, kompanije „Kolonijal pajplajn“ i „Solarvinds“ u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na vladine agencije u Americi i Nemačkoj. Prema njegovom mišljenju, moguće je da iza toga stoje ruski hakeri i obaveštajci.

„Jedno je sigurno: Treći svetski rat se neće odvijati ‘na kopnu, na vodi i u vazduhu’, već pre u sajber-prostoru – bez tenkova i grmljavine topova“, napisao je on.

Etinger je kao najveće sajber-snage naveo Rusiju, SAD, Kinu i Izrael, kao i Iran. Pri tome je Moskva, prema njegovom mišljenju, najmoćnija na ovom spisku.

Bivši ministar pozvao je Nemačku da se usredsredi na sajber-odbranu, jer je zemlja već prilično zaostala za konkurentima.

On je naveo da je Evropska unija izdvojila samo milijardu i po evra za zaštitu u sajber-prostoru za period od 2021. do 2027. godine, što je 230 miliona evra godišnje za 27 zemalja-članica ili manje od deset miliona evra po državi.

„Tajne sajber-vojske Moskve i Pekinga već sigurno drhte od straha. Ili samo pršte od smeha“, zaključio je Etinger.

Rusija je u više navrata optuživana za sajber-napade, a poslednja velika priča je napad na „Solarvinds“. Moskva odbacuje sve tvrdnje, insistira da su one neosnovane i poziva na otvorenu saradnju u oblasti digitalne bezbednosti.

Ostavite vaš komentar