Srbija Sve vesti

Evo zbog čega se ide u politiku u Srbiji?! Stranke dobijaju desetine i stotine miliona za IZBORE!

Evo zbog čega se ide u politiku u Srbiji?! Stranke dobijaju desetine i stotine miliona za IZBORE!

Ukoliko ste ikada pitali-“zašto se ljudi bave politikom” sada ćete dobiti malo jasniji odgovor.

STRANKE će za svako osvojeno poslaničko mesto u Skupštini Srbije dobiti 2.214.072 dinara.

Ova računica izvedena je na osnovu toga što će partije koje na parlamentarnim izborima 3. aprila osvoje dovoljno glasova i preskoče cenzus od tri odsto, ukupno dobiti 553.518.000 dinara. Taj iznos deli se na 250, koliko ukupno ima poslanika u republičkom parlamentu.

Koliko će tačno novca pojedinačno otići strankama znaće se kada se prebroje glasovi i kada se utvrdi ko će sve uspeti da uđe u novi saziv i sa koliko poslanika. Na primer, poslanički klub koji bude imao najmanji broj poslanika, odnosno pet, dobiće 11.070.360 dinara, dok će, recimo, partija koja dobije 50 mesta, na raspolaganju imati 110.703.600 dinara.

TIODOROVIĆ: Vakcina će u budućnosti biti samo preporuka kao za grip, sve se kreće u pravcu smirivanja

Partije koje su ušle u trku za parlamentarne izbore imaju na raspolaganju iz budžeta 922.530.000 dinara. Na račune onih koji se odluče da koriste novac iz državne kase za kampanju i polože depozit da bi ga dobili, biće ukupno uplaćeno 40 odsto od ovog iznosa odnosno 369.012.000 dinara. Ostatak od 60 odsto dele stranke koje osvoje karte za parlamentarne klupe.

Ako se uzme u obzir ko je sve, zasada, predao liste Republičkoj izbornoj komisiji ili najavio učešće, na glasačkom listiću naći će se najmanje 15 stranaka ili koalicija. Većina njih će, pokazuju dosadašnja iskustva iz prethodnih izbornih ciklusa, koristiti sredstva iz budžeta. Oni moraju da ispune jedan uslov kako sumu ne bi morali da vraćaju, a to je da osvoje jedan odsto glasova, odnosno 0,2 odsto za stranke sa manjinskim statusom.

Proglašenjem izbornih rezultata završava se raspodela novca koji je predviđen za kampanju. Posle dodele mandata, u Ministarstvu finansija se pravi računica koliko će parlamentarne partije mesečno dobijati novca za redovan rad.

PO ODBORNIKU – 319.000 DINARA

RAČUNICA za beogradske izbore, koji će takođe biti održani 3. aprila, pokazuje da će partijama koje osvoje mandate u skupštini prestonice biti podeljeno 35.176.693,80 dinara. S obzirom na to da u gradskoj kući ima 110 odbornika, jedno osvojeno mesto doneće 318.788 dinara.

Ozbiljan novac, ali samo za “ozbiljne ljude”.

NultaTačka/Novosti