Sve vesti Svet

Evropa dobila NOVOG SNABDEVAČA GASOM? Poljska je potpisala GASNI SPORAZUM sa Nigerijom

Evropa dobila NOVOG SNABDEVAČA GASOM? Poljska je potpisala GASNI SPORAZUM sa Nigerijom

U nastojanju da dodatno poveća energetsku nezavisnost u svetlu Ukrajinskog rata, Poljska je potpisala gasni sporazum sa Nigerijom nakon što je poljski predsednik Andrzej Duda prvi put posetio Nigeriju nakon 60. godina od kako su poljski politički predstavnici posetili tu zemlju. 

Činilo se da je poseta bila usredsređena na energetsku krizu izazvanu nastalom zbog sankcija Evropske Unije Ruskoj Federaciji.

Nakon sastanka sa nigerijskim predsednikom Muhammad-om Buhari-em, Duda je rekao novinarima da su „sa stanovišta energetske bezbednosti današnji razgovori važni u vezi sa snabdevanjem Poljske i EU gasom i naftom“. On je rekao da je Nigerija zemlja bogata ovim resursima i da su neki od tih resursa već stigli u Poljsku.

Duda je potvrdio da Poljska želi da poveća saradnju sa Nigerijom, a novinski portal The Africa Report piše da su Poljska i Nigerija postigle dogovor o isporuci gasa Poljskoj.

Nigerijski ministar nafte Timipre Silva rekao je za afrički portal da njegova zemlja pokušava da se pozicionira kao pouzdan snabdevač Evropi. On je otkrio da Nigerija radi sa Poljskom na stvaranju transsaharskog gasovoda, koji bi trebalo da transportuje gas iz Nigerije u Alžir, a zatim dalje u Evropu.

Poljska je već bila aktivna u proteklih sedam godina u nastojanju da diverzifikuje svoje snabdevanje gasom. Izgradila je interkonektore sa drugim evropskim državama, uvezla tečan prirodni gas (Liquid Natural Gas) iz SAD i Katra te izgradila Baltic Pipe da bi imala pristup gasnim poljima u Severnom moru.

Vakcina spašava!? Drama na utakmici Barselone- Navijač “iznenada” doživeo srčani udar na tribinama (FOTO/VIDEO)

Sa druge strane, u članku se ne navodi kada će snabdevanje Evrope Nigerijskim prirodnim gasom početi u potpunosti. Niti se govori o najbitnijijem faktoru, a to je cena. Da li će u tom slučaju cene gasa biti niže pa će se Evropljani vratiti normalnom životu ili će cene ostati iste?

U slučaju da cene ostanu iste ovakav potez predstavljao odgovor Evrope Rusiji, koju naravno Rusiju ne bi ni pogodio, jer ne snabdeva samo Evropu gasom. Sa druge strane bio bi samo još jedan od poteza Evrope koji ne bi urodili plodom, a Evropski kontinent nastavio da plovi istim morem u kojem se izgleda dešava veliki potop.

Nulta Tačka