Sve vesti Svet

EVROPA SE DIGLA PROTIV KOVID DIKTATURE! U GRČKOJ I FRANCUSKOJ NEREDI, NAROD IZAŠAO I U ISTANBULU, LITVANIJI! (VIDEO)

Grčka policija upotrebila je suzavac i vodene topove da bi rasturila veliki protest u Solunu na kom se okupilo desetine hiljada ljudi da bi izrazili nezadovoljstvo protiv režima i prisilne vakcinacije protiv virusa korona.

Vlasti su saopštile da su demonstranti signalnim raketama gađali policiju koja im je blokirala put pri pokušaju da dođu do zgrade gde je premijer Kirjakos Micotakis trebalo da održi govor o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Prema procenama policije, više desetina hiljada ljudi, uključujući sindikate, učestvovalo je u demonstracijama.

Protesti u Grčkoj zbog vakcinacije protiv virusa korona počeli su u julu nakon što je vlada najavila obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i osoblja domova za stare.

Vlasti su sugerisale da bi vakcine mogle da postanu obavezne i za druge zaposlene, poput prosvetnih radnika, javio je Rojters.

Grčka je suspendovala čak 6.000 zdravstvenih radnika jer su propustili rok 1. septembra da prime bar prvu vakcinu, a ranije ovog meseca nevakcinisanim zdravstvenim radnicima ponuđena je druga prilika za imunizaciju, uz dozvolu onima koji su suspendovani da se vrate na posao.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, oko 5,7 miliona Grka, ili 55 odsto stanovništva, u potpunosti je vakcinisano protiv kovida-19, a 59 odsto je primilo jednu dozu.

Danas su širom Evrope održani protesti na kojima je kao u onima u francuskoj došlo do nasilja koje je vršila policija nad golorukim narodom. Ista situacija bila je i u Litvaniji u kojoj su pored pobune protiv kovid mera građani protestovali i protiv LGBTQ+ agende, u Nemačkoj ali i u Istanbulu  sve je proteklo ,,mirno” bez većih incidenata.

O uredniku

Milica Đorović