Sve vesti Svet

Evropa se nalazi pred razdorom zbog ukrajinske krize

Evropa se nalazi pred razdorom zbog ukrajinske krize

Učesnici nedavno završenog samita Evropske unije u Versaju nisu uspeli da pronađu zajednički jezik u vezi s pitanjem finasiranja odbrambenih projekata, piše nemačko izdanje „Handelsblat“.

Sastanak je održan u svetlu ukrajinske krize i među razmatranim pitanjima bile su sankcije protiv Rusije, pridruživanje Kijeva Evropskoj uniji i odbrana. Nakon sastanka objavljeno je saopštenje u kojem su učesnici usaglasili „značajno povećanje“ vojnih rashoda radi „efikasnije zaštite građana“.

Odobrili: Džulijan Asanž venčaće se u zatvoru sa svojom verenicom Stelom Moris

Ipak, pitanje finansiranja ostalo je otvoreno zbog toga što učesnici nisu uspeli da se dogovore usled ozbiljnih razlika u stavovima. Predsednik Francuske Emanuel Makron se založio za to da se troškovi za odbranu pokrivaju na račun zajedničkog duga EU. Protiv toga su bili premijer Holandije Mark Rute i kancelar Nemačke Olaf Šolc.

„Ovakva vrsta troškova mora pre svega da se ostvaruje iz nacionalnih budžeta“, prenosi „Handelsblat“ izjavu holandskog premijera.

List takođe navodi da Evropska unija nema jedinstvenu armiju i odbrambeni sektor, a upravo zajednički vojno-industrijski kompleks bi mogao da smanji evropske troškove.

NultaTačka/Sputnik