Region Sve vesti

Evropa zapenila! ORBAN poručio zapadu: Nacije u kojima se mešaju rase NISU NACIJE

Evropa zapenila! ORBAN poručio zapadu: Nacije u kojima se mešaju rase NISU NACIJE

Mađarski premijer Viktor Orban razbesneo je Evropu sa svojom najnovijom izjavom rekavši da države u kojima se “mešaju” evropske i neevropske nacije “više nisu nacije”, prenosi Gardijan.

Njegov jučerašnji govor u Rumuniji izazvao je ogorčenje opozicionih partija i evropskih političara.

“Mi Mađari nismo mešana rasa… i ne želimo da postanemo mešana rasa”, rekao je Orban u subotu i dodao da zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani “više nisu nacije”.

Zgražavanje levičarskih fanatika iz Evrope

Katalin Čeh, evroposlanica iz opozicione partije Momentum, rekla je da je zgrožena premijerovim govorom.

“Njegove izjave podsećaju na vreme za koje mislim da bismo svi želeli da zaboravimo. Oni zaista pokazuju prave boje režima”, rekla je ona.

Čeh se na “Tviteru” obratila ljudima mešovitih rasa u Mađarskoj.

“Boja vaše kože može da bude drugačija, možda dolazite iz Evrope ili šire, ali vi ste jedan od nas, i mi smo ponosni na vas. Raznolikost jača naciju, ne slabi je”, navela je.

Rumunski poslanik Alin Mituša takođe je ljutito odgovorio na Orbanove komentare. “Govoriti o rasnoj ili etničkoj ’čistoći’, posebno u tako mešovitom regionu kao što je centralna i istočna Evropa, varljivo je i opasno. Kao i gospodin Orban”, napisao je na Tviteru.

Orban je to izneo tokom govora u Baile Tusnadu u Rumuniji, gde je ranije iznosio glavne političke ideje ili ideološke pravce. Tamo je 2014. prvi put rekao da želi da izgradi „neliberalnu demokratiju“ u Mađarskoj.

Orban redovno drma kavez “Evropljanima”

Ove godine, Orban je održao, kako se ocenjuje, apokaliptični govor predviđajući propast Zapada i proricajući “deceniju opasnosti, neizvesnosti i rata”. Takođe je oštro kritikovao zapadnu vojnu podršku Ukrajini, pozicionirajući se kao glavni saveznik Moskve u Evropskoj uniji.

“Što modernije oružje NATO daje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta napred… Ono što mi radimo je da produžavamo rat”, rekao je Orban tokom govora u subotu.

Mađarska iako je članica NATO-a, njen premijer već dugo ima bliske odnose sa Putinom i proveo je pet sati u Moskvi razgovarajući sa ruskim liderom u februaru, neposredno pre početka ruske vojne operacije.

Najnoviji govor usledio dva dana nakon što je njegov ministar spoljnih poslova Petr Sijatro iznenadno otputovao u Moskvu na razgovore.

Orban je rekao da posao Zapada ne bi trebalo da bude da se nada ukrajinskoj pobedi, već da posreduje u mirovnom sporazumu.

“Ne treba da budemo na strani Rusije ili Ukrajine, već između njih dvoje”, rekao je on i dodao da politika uvođenja sankcija Rusiji nije funkcionisala.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, opisao je Orbanove tvrdnje kao “rusku propagandu”.

Orban je u toku vikenda otkrio da postoji zavera da se belo stanovništvo SAD i evropskih zemalja razblaži imigracijom. Rekao je da je to “ideološki trik internacionalističke levice da kaže da je evropsko stanovništvo već mešana rasa”.

On je naveo demografiju, migraciju i rod kao glavna bojna polja budućnosti, istog dana kada su se hiljade ljudi okupile u Budimpešti na godišnjoj paradi ponosa.

NultaTačka