Sve vesti Svet

Evropljani upozoreni na trajno visoke troškove energije

Evropljani upozoreni na trajno visoke troškove energije

Komesarka EU Margrete Vestager rekla je u sredu nemačkom listu Handelsblat da će evropski potrošači morati da podnesu troškove stalnih povećanja cena energije jer kontinent želi da postane nezavisan od ruskog uvoza.

„Značajan deo evropske industrije oslanja se na ultra-jeftinu energiju iz Rusije, super-jeftinu kinesku radnu snagu i visoko subvencionisane poluprovodnike sa Tajvana. Evropa je znala za ove rizike, ali je pokazala pohlepu“, rekla je Vestager.

Prema komesarki, evropske države ne mogu jednostavno da prihvate takve zavisnosti kao deo dogovora. „Evropa mora da diverzifikuje svoju trgovinu i prihvati više cene… Potrošači bi na kraju morali da plate za ove promene,“ rekla je ona.

Vestager je istovremeno izrazila nadu da bi kupovina tečnog prirodnog gasa od strane EU mogla pomoći da se delimično obuzda rast cena.

Evropska unija kaže da želi da smanji svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva što je pre moguće. Međutim, mnoge zemlje EU u velikoj meri zavise od ruskih snabdevanja energentima, a neke su odbile da pristanu na zabranu uvoza nafte. Moskva isporučuje oko 40% potreba EU za prirodnim gasom i obezbeđuje oko trećine njihovih potreba za naftom.

MARIO ZNA i BRANIMIR NESTOROVIĆ- Sve će se UBRZO PROMENITI- Budite spremni na KRAH DUBOKE DRŽAVE

Nulta Tačka/RT