Sve vesti Svet

Evropska agencija za lekove se sprema da prizna vezu između menstrualnih poremećaja i vakcina

Evropska agencija za lekove se sprema da prizna vezu između menstrualnih poremećaja i vakcina

Komitet za bezbednost Evropske agencije za lekove saopštio je u petak da razmatra izveštaje o teškim menstrualnim krvarenjima i izostanku menstruacije kod žena koje su primile vakcine protiv COVID-a od kompanije Pfizer/BioNTech i Moderna.

Procena je bila u vidu izveštaja o poremećajima menstrualnog ciklusa nakon primanja bilo koje od dve navedene vakcine, obe zasnovane na tehnologiji mRNK, i još nije jasno da li postoji uzročno-posledična veza, saopštila je agencija.

Još nije jasno da li postoji uzročno-posledična veza između vakcina i izveštaja, navodi agencija.

Menstrualni poremećaji mogu nastati zbog niza osnovnih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora, saopštila je EMA, dodajući da su slučajevi takvih poremećaja prijavljeni i nakon infekcije COVID-19.

Vakcinacija protiv COVID-19 povezana je sa malom, privremenom promenom dužine menstrualnog ciklusa, prema nedavnoj studiji koju su finansirali Nacionalni instituti za zdravlje, a koja je prikupila podatke od skoro 4.000 korisnika aplikacije za pametne telefone koja prati menstrualne cikluse.

OVO SE NE PROPUŠTA! SVI ĆE OVO GLEDATI!

Međutim, EMA je u decembru saopštila da nije uspostavila vezu između promena u menstrualnim ciklusima i vakcina protiv COVID-19, nakon što je studija u Norveškoj sugerisala da su neke žene imale jače menstruacije nakon vakcinacije.

Nakon pregleda dostupnih dokaza, Komitet za procenu rizika farmakovigilance (PRAC) EMA-e rekao je da je odlučio da zatraži procenu svih dostupnih podataka, uključujući izveštaje pacijenata i zdravstvenih radnika, klinička ispitivanja i objavljenu literaturu.

Agencija je u petak dodala da takođe nema dokaza koji ukazuju na to da vakcine protiv COVID-19 utiču na plodnost.

Bez obzira na krajnje izveštaje koji su dostupni javnosti, sve više je pacijentkinja koje se javljaju zbog poremećaja u menstrualnom ciklusu nakon vakcine ili preležanog Covida.

Nulta Tačka/Reuters