Sve vesti Svet

Evropska centralna banka u strahu od napada ruskih hakera

Evropska centralna banka u strahu od napada ruskih hakera
Pisao Elena Vuk

Evropska centralna banka (ECB), telo Evropske unije zaduženo za regulaciju eurozone, upozorila je finansijske institucije da bi mogle postati mete sajber-napada koje sponzoriše Rusija, jer tenzije s Ukrajinom nastavljaju da rastu.

Govoreći na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen godišnji pregled, predsednik Nadzornog odbora ECB Andrea Enria rekao je bankama da se fokusiraju na jačanje svoje sigurnosti.

“Tražimo od banaka da pojačaju svoje mere sajber sigurnosti i sagledaju potencijalni porast napada i opasnost od ovih budućih napada”, rekao je Enria.

Upozorenje dolazi u trenutku kada je Rusija optužena da je postavila više od 100.000 vojnika u blizini svoje granice s Ukrajinom, a neki veruju da je to znak predstojećeg vojnog upada.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ I MARIO ZNA IMUNIZOVALI KRIZNI ŠTAB

Kremlj je više puta negirao bilo kakve planove za invaziju, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe umanjio rusku pretnju. Međutim, mnogi u EU i SAD veruju da je rat iza ugla.

Prema Rojtersu, strah od rata je takođe naveo druge regulatore, uključujući njujorško odjeljenje za finansijske usluge, da upozore na moguće hakerske napade koje sponzoriše Rusija.

Ranije ove godine, sajber napadi su pogodili veb stranice ukrajinske vlade u potezu za koji je kasnije okrivljena Moskva. U napadima su objavljene poruke na sajtovima, sa upozorenjem građanima da su svi njihovi lični podaci objavljeni. “Svi dokazi ukazuju na činjenicu da je Rusija stajala iza sajber napada”, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo digitalne transformacije. “Moskva nastavlja da vodi hibridni rat.”

Kremlj je negirao sva saznanja o napadu.

Nulta Tačka/RT