Sve vesti Svet

EVROPSKA “demokratija”! Ursula fon der Lajen zapretila Italiji ukoliko na izborima pobede KONZERVATIVCI

EVROPSKA "demokratija"! Ursula fon der Lajen zapretila Italiji ukoliko na izborima pobede KONZERVATIVCI

Brisel ima načina da se nosi sa državama članicama koje se udaljavaju od njegovih vrednosti, rekla je Ursula fon der Lajen koja je doslovno uličarski zapretila Italiji

EU ima „ instrumente “ da odgovori ako politička situacija u Italiji krene u „ teškom pravcu “, rekla je u četvrtak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je nagovestila da bi se zemlja mogla suočiti sa kaznama poput onih koje su nedavno izrečene protiv Mađarske i Poljske ako predstojeći izbori budu rezultat predviđenog zamaha desnice.

„ Moj pristup je da, bez obzira na to da je demokratska vlada spremna da radi sa nama, mi radimo zajedno “, rekla je ona odgovarajući na pitanje da li ima „ zabrinutosti “ zbog nedeljnih izbora u italijanskom parlamentu, na kojima je konzervativac Fratelli d'Italia (Braća iz Italije) su projektovani da zauzmu prvo mesto.

„ Ako stvari krenu u teškom pravcu, govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj, imamo alate “, objasnila je fon der Lajen.

LUDILO! U Kaliforniji će uskoro biti dozvoljeno pretvaranje ljudskih ostataka u đubrivo

Mateo Salvini, lider populističke partije Liga, osudio je fon der Lajenovu „ sramnu aroganciju “ i pozvao EK da „ poštuje slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda! ” U poslednjem krugu anketa ranije ovog meseca, predviđalo se da će Liga kući odneti 12% glasova.

EK je ranije ovog meseca preporučila da se Mađarskoj suspenduje 7,5 milijardi evra (7,5 milijardi dolara) – trećina novca koji dobija od Brisela – zbog navodne „ erozije vladavine prava“. ” Brisel je prošle godine izrekao sličnu kaznu Poljskoj nakon što je ustavni sud te zemlje utvrdio da neki poljski zakoni imaju prednost nad zakonima EU.

Prevremeni parlamentarni izbori u Italiji pokrenuti su ostavkom premijera Marija Dragija u julu nakon što su ga njegovi partneri u vladajućoj koaliciji napustili. Od 9. septembra, kada je stupio na snagu prestanak objavljivanja izbornih anketa, procenjeno je da će Fratelli d'Italia uzeti 25% glasova. Pored 12%  koji bi otišli Ligi, predviđa se da će koalicioni partner Forza Italija prikupiti 8%, što znači da je pobeda konzervativnog bloka na dohvat ruke. Fratelli d'Italia jedva je osvojio 4% glasova u 2018.

NultaTačka