Sve vesti Svet

Evropska industrija je mrtva ako cene gasa premaše 4.000 dolara

Evropska industrija je mrtva ako cene gasa premaše 4.000 dolara

Sledeće zime cene gasa u Evropi mogu premašiti 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara, navodi Gasprom.

„Na spot berzama u Evropi cene gasa su prešle granicu od 2.500 dolara. Prema konzervativnim procenama, ako se trend nastavi, cene će zimi premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara“, navodi se u prognozi objavljenoj na „Telegram“ kanalu kompanije.

Jurij Rikov, šef odeljenja za energetiku Instituta za energetiku i finansije Rusije, prokomentarisao je situaciju na evropskom tržištu gasa.

„Gas je već poskupeo na četiri hiljade dolara, međutim, za kratko vreme“, podsetio je on.

„Cene na berzama moguće je predvideti samo vrlo približno.“, dodao je stručnjak.

„Obično, kada cene rastu, to uključuje i druge faktore koji mogu da promene situaciju… Uopšteno govoreći, može se reći da, pošto gasa, po svemu sudeći, neće biti dovoljno, doći će do ozbiljnog rasta cena do zime, gde će početi i problemi sa evropskom industrijom, potražnja će početi da opada, i moguće su različite opcije (kretanja cena)“, objasnio je Jurij Rikov.

„Već sa tri hiljade dolara za hiljadu kubnih metara, evropska industrija će se suočiti sa ozbiljnim problemima“, nastavio je stručnjak.

Ukrajinke moraju da se prijave u vojnu službu od 1. oktobra

„Ako se ova situacija nastavi, onda je, po mom mišljenju, recesija u Evropi neizbežna, a industrija će početi da opada, jer najverovatnije neće izdržati takve cene“, rekao je on.

Ekspert je prokomentarisao i podatke „Asocijacije operatera gasne infrastrukture Evrope“, prema kojima su do 14. avgusta evropska podzemna skladišta bila popunjena 74,73 odsto.

„Sada, zbog ekstremnih vrućina u Evropi, povlačenje gasa u skladišta je značajno smanjeno. Mislim da će još imati vremena da upumpaju dovoljno gasa. Ali, mora se imati na umu, da iako skladišta budu potpuno popunjena, to samo znači da postoji rezerva u slučaju nužde, i da će biti moguće preživeti zimu, a ne da su svi problemi rešeni“, objasnio je Jurij Rikov.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR PETROVIĆ- Vučić je u PANICI- Peticija protiv EVRO PRAJDA je USPELA

Nulta Tačka/SrbinInfo