Sve vesti Svet

Evropska komisija: 12 članica Evropske unije ostalo bez ruskog gasa

Evropska komisija: 12 članica Evropske unije ostalo bez ruskog gasa

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je u ovom trenutku 12 od 27 zemalja članica Evropske unije u potpunosti ili delimično ostalo bez ruskog gasa.

Kako je precizirala, Brisel je odavno počeo da se priprema za ovu situaciju. Zemlje Evropske unije preduzeće zajedničke mere kako bi opstale u uslovima smanjenja isporuka ruskog gasa, poručila je Fon der Lajen.

Kasnije se oglasila i komesarka Evropske komisije za energetiku Kadri Simson, istakavši da krizni plan EU, pripremljen početkom godine, „može biti od koristi u svakom trenutku i da zemlje-članice treba da budu spremne da primene svoje državne planove“, objavio je estonski portal „Delfi“.

Simsonova je istakla da je prošle sedmice Evropska unija postigla sporazume sa Izraelom i Egiptom o povećanju isporuka gasa, produbljena je i saradnja sa Norveškom, dok su u završnoj fazi i pregovori sa Azerbejdžanom.

Krajem maja je saopšteno da su Poljska, Bugarska, Finska i Holandija već izgubile mogućnost da primaju ruski gas nakon što su odbile da prihvate novi sistem plaćanja gasa u rubljama.

MARIO ZNA i MILA ALEČKOVIĆ- Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

Nulta Tačka/Sputnik