Sve vesti Svet

EVROPSKA KOMISIJA saopštila da ne može da pronađe poruke između URSULE FON DER LAJEN i direktora Pfizera ALBERTA BORLE

EVROPSKA KOMISIJA saopštila da ne može da pronađe poruke između URSULE FON DER LAJEN i direktora Pfizera ALBERTA BORLE

Evropska komisija je saopštila da nije u mogućnosti da locira tekstualne poruke poslate između predsednice ovog tela Ursule fon der Lajen i generalnog direktora kompanije Pfizer Albert Borle tokom razgovora o velikom sporazumu o vakcinima prošle godine.

Komisija je u sredu objavila pismo u kojem se navodi da proširena potraga za nestalim porukama „nije dala nikakve rezultate“, nakon višemesečnog spora između izvršnog tela EU i nadzornih zvaničnika. Tvrdi se da zbog „kratkotrajne i efemerne prirode” tekstova, oni obično „ne sadrže važne informacije” i stoga se retko čuvaju.

Dok je fon der Lajen u intervjuu iz aprila 2021. otkrila da su ona i Borla privatno komunicirali nekoliko nedelja dok su pregovarali o ugovoru za skoro 2 milijarde doza vakcine, zahtev novinara za javno informisanje za tekstove je kasnije odbijen, a komisija je tvrdila da ne može da pronađe sporne poruke.

Demanti je izazvao ukor od strane evropskog ombudsmana Emili O'Reilli, koja je nastavila sa istragom prošle godine i osudila zvaničnike EU zbog loše administracije i nedostatka transparentnosti, rekavši da „nije učinjen nijedan pokušaj da se identifikuje da li postoje tekstualne poruke .” Ombudsman je zatim pozvao komisiju da „ponovo pretraži“, tražeći od nje da proširi svoje kriterijume na način koji bi zaista mogao locirati zapise.

Ništa nije SLUČAJNO- Depopulacija je u toku a TRANSHUMANISTI imaju plan kako da ZAMENITE DECU!

Komisija je udvostručila svoj poslednji odgovor O'Rajliju, međutim, insistirajući da je pravilno rešila stvar i da je učinila sve napore da pronađe tekstove. Ponovila je da ne registruje materijal koji ne sadrži nikakve „važne informacije“ i da se takvi dokumenti „ne čuvaju, i kao posledica toga, nisu u posedu institucije“.

Upravno telo EU je dodalo da namerava da „izda dalje smernice o savremenim komunikacionim alatima“ u nadi da će izbeći slične zabune u budućnosti, ali je i pored toga smata da su dosadašnje akcije „u skladu sa važećim zakonodavstvom i relevantnom sudskom praksom o pristupu dokumentima.”

Kancelarija ombudsmana, koja je u sredu objavila pismo komisije, saopštila je da je odgovor „problematičan u nekoliko tačaka” i napomenula da će „potpuna analiza” slučaja uslediti u narednim nedeljama.

Kontroverza oko nedostajućih tekstova nije prvi spor oko nedostatka transparentnosti u poslovanju EU sa vakcinama. Komisiju je u aprilu tužilo nekoliko poslanika EP, koji su tvrdili da su pregovori bili previše skriveni. Iako su ugovori na kraju objavljeni, oni su u velikoj meri redigovani na način koji je „onemogućio razumevanje sadržaja sporazuma“ , tvrde zakonodavci, insistirajući da za tajnost „nema mesta u javnim ugovorima sa farmaceutskim kompanijama“.

NultaTačka