Sve vesti Svet

Evropskom sistemu prete kolaps i socijalni nemiri zbog odbijanja RUSKE energije- Mađarski ministar spoljnih poslova

Evropskom sistemu prete kolaps i socijalni nemiri zbog odbijanja RUSKE energije- Mađarski ministar spoljnih poslova

Za razliku od nafte i gasa, ideološka uvjerenja neće grejati Evropljane zimi, upozorio je ministar vanjskih poslova Peter Sijarto

Politika zapadne Evrope odbijanja ruske energije, čak i u odsustvu odgovarajućih alternativa, mogla bi da dovede do sistemskog kolapsa kada javnost ove zime ostane bez grejanja, upozorio je u ponedeljak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Sve ove izjave… iz zapadne Evrope o pitanju snabdevanja energijom jednostavno uopšte ne funkcionišu sa približavanjem zime“, objasnio je Sijarto na sastanku diplomata svoje zemlje, prenosi novinska agencija Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova je istakao da, iako „ideološke, političke, komunikacione izjave uz efektivnu podršku međunarodnih medija mogu lako da naduvaju balone koji ljudima pokrivaju oči“, sva ideologija u svetu neće zagrejati građane EU kada se približi zima.

Zvuči poznato? Zbog energetske krize neke zemlje zatvaraju škole i skraćuju radno vreme

Veoma je teško nekome zimi objasniti da mu nije hladno kada nema grejanja.

Insistirajući da Mađarska još nije upala u ovu zamku, on je upozorio da će se pritisak drugih vlada EU samo pogoršati, jer se trenutni svetski poredak „približava ogromnom kolapsu, skoro brzinom asteroida“. Ruski izvori su sastavni deo evropske energetske bezbednosti, tvrdio je on, nagoveštavajući da bi bez njih socijalno nezadovoljstvo moglo da dovede do kolapsa sistema.

Ne samo da Mađarska neće govoriti o sankcijama ruskoj energetici, već će je i druge nacije tiho podržati po tom pitanju – čak i ako to neće učiniti javno, rekao je Sijarto ambasadorima. Dok je Budimpešta odbijala pozive širom bloka na uvođenje embarga na rusku naftu i gas otkako je ta ideja počela da kruži među političarima EU, druge države koje su nekada zahtevale da Moskva bude kažnjena zbog Ukrajine brzo su shvatile da nijedan drugi izvor energije ne može da nadoknadi zbog gubitka ruskih zaliha.

Troškovi struje u Nemačkoj i Francuskoj su u petak porasli do rekordnih visina, podstaknuti pretnjom Moskve da će zatvoriti poslednju operativnu turbinu na gasovodu Severni tok 1 na trodnevno održavanje. Te zemlje, međutim, nisu jedine koje osećaju ugriz sankcija koje su trebale da kazne Rusiju, a Evropljani svih nacionalnosti gomilaju gorivo koje imaju – bilo da je u pitanju ogrev ili ugalj – za dugu zimu koja je pred nama.

NultaTačka/RT