Sve vesti Svet

FAJZER: 100 MILIONA DOZA NOVIH VAKCINA ZA OMIKRON DO PROLEĆA

FAJZER: 100 MILIONA DOZA NOVIH VAKCINA

Fajzer nastavlja svoj pohod sa planovima za proizvodnju 50 do 100 miliona doza nove verzije vakcine protiv koronavirusa napravljenih specijalno za omikron, što je odraz rastuće zabrinutosti da će trenutne formulacije vakcina biti prilagođene za nove sojeve o čemu je redakcija Nulta Tačka ranije pisala.

Fajzer također testira hibridne kombinacije vakcina za ciljanje više oblika koronavirusa, kao i veće doze.

Specifične doze za omikron će biti stvorene “pod rizikom”, rekao je izvršni direktor Albert Bourla u ponedeljak, što znači da će Fajzer preuzeti troškove ako one ne budu potrebne. Kompanija se popela na vodeće mesto u globalnoj proizvodnji vakcina sa 3 milijarde doza u 2021. i planira proizvodnju do 4 milijarde doza 2022. godine.

Ako se pokaže da je potrebno uvesti vakcinu koja cilja omikron, Pfizer će biti spreman, rekao je Bourla.

„Što se tiče proizvodnje, trenutno imamo toliko izgrađen kapacitet da neće biti problem da se odmah prebacimo,“ rekao je Bourla na konferenciji.

Bourla je otkrio planove proizvodnje na godišnjoj konferenciji o zdravstvenoj zaštiti koju je sponzorisao JPMorgan Chase, ali nije naveo broj uključenih doza. Portparol Pfizera, Steven Danehy, rekao je u mejlu od utorka da se “nadamo da ćemo imati 50-100 miliona doza ciljanih vakcina protiv omicrona na raspolaganju do kraja marta / početka aprila.”

DANAS OD 16h! PREMIJERNO! MARIO ZNA I BORIS MALAGURSKI! DA VIDIMO ŠTA JE OPASNIJE, VAKCINA ILI ENERGETSKO PIĆE!

Brz razvoj i promene u proizvodnji omogućene su novom tehnologijom mRNA vakcine koju su implementirali Moderna i Pfizer, s nemačkim partnerom BioNTech. Kompanije su saopštile da je potrebno oko 90 dana od genetskog sekvenciranja nove pretnje do proizvodnje nove vakcine od lipidnih nanočestica koja sadrži ažurirani nosivost mRNA, što je izuzetno brz vremenski okvir za razvoj vakcine.

Naravno, Bourla niti drugi predstavnici nisu ni spomenuli testiranje ovih vakcina.

Pfizer je u ponedeljak najavio licencni ugovor s kompanijom iz San Dijega, Codex DNA, koja ima proces proizvodnje sintetičke DNK koji bi trebao još više da skrati vreme razvoja, na samo 60 dana, rekao je Bourla.

Moderna takođe testira različite formulacije vakcina, uključujući hibridnu vakcinu koja bi kombinovala vakcinu protiv gripa i vakcinu protiv koronavirusa, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel na biotehnološkoj konferenciji.

Moderna nastoji da kombinovana vakcine bude dostupan do jeseni, u pripremi za verovatan porast korona virusa sledeće zime, rekao je on.

NultaTačka/IBJ