Sve vesti Svet

FAJZER POVLAČI 5 serija lekova za krvni pritisak! Otkriven AGENS koji izaziva karcinom!

FAJZER POVLAČI 5 serija lekova za krvni pritisak! Otkriven AGENS koji izaziva karcinom!

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da dobrovoljno povlači pet serija svojih tableta za krvni pritisak Accuprila nakon što je pronašla povišene nivoe potencijalnog agensa koji izaziva karcinom.

Proizvođač lekova je rekao da nije upoznat ni sa kakvim izveštajima o neželjenim efektima u vezi s povučenim serijama, koje su distribuirane u SAD-u i Portoriku od decembra 2019. do aprila 2022.

Fajzer Kanada je takođe opozvao sve serije od tri doze Accuprila nakon što je otkrio da je ista nečista supstanca iznad prihvatljivog nivoa, prenose mediji.

Iz kompanije je rečeno da ne postoji neposredan rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lijek, u kojem je pronađen agens nitrozamin.

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA I MILOŠ DIMITRIJEVIĆ O SVIM ZABRANJENIM TEMAMA! 

Nitrozamini su uobičajeni u vodi i hrani, ali izloženost iznad prihvatljivih razina tijekom dužeg vremenskog perioda može povećati rizik od karcinoma.

Fajzer je prošlog meseca takođe opozvao neke serije drugog leka za krvni pritisak Accuretic i dve odobrene jeftinije verzije zbog prisustva mogućeg kancerogena, piše Reuters.

NultaTačka/SrbinInfo