Sve vesti Svet

FAJZER povlači lekove koji mogu da izazovu RAK

FAJZER povlači lekove koji mogu da izazovu RAK

Kompanija Pfizer objavila je u ponedeljak da povlači nekoliko serija svog leka Accuretic zajedno s dve generičke verzije, navodeći neprihvatljivo visoke niove supstance za koju su američki regulatori rekli da može da uzrokuje rak. Ljudima koji su koristili lekove za krvni pritisak da smanje rizik od moždanog i srčanog udara savetovano je da pronađu alternative.

Utvrđeno je da nekoliko serija Accuretica i dve ovlašćene generičke verzije leka (kvinapril HCl/hidroklorotiazid) koje distribuira Greenstone imaju nivoe N-nitrozo-kvinaprila iznad prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) koji su postavili američki regulatori, rekao je Pfizer. u izjavi . Kompanija je dala brojeve serija i druge informacije kako bi identifikovala loše serije lekova.

Iako su svi izloženi određenom nivou nitrozamina, ove “nečistoće mogu povećati rizik od raka ako su im ljudi izloženi iznad prihvatljivih nivoa tokom dužeg vremenskog perioda”, napominje Pfizer.

Kompanija nije precizirala koliki je nivo nitrozamina otkriven u ovim lekovima, ali je navela da lek navodno ima “sigurnosni profil koji je uspostavljen tokom 20 godina odobrenja za stavljanje u promet i kroz snažan klinički program”.

“Pfizer veruje da je profil koristi/rizika proizvoda i dalje pozitivan na osnovu trenutno dostupnih podataka”, navodi se u saopštenju. Povlačenje je isključivo dobrovoljno i sprovodi se “uz znanje” američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Accuretic i njegovi generici prepisuju se kod visokog krvnog pritiska, kako bi se smanjio rizik od “kardiovaskularnih događaja” kao što su moždani udar i infarkt miokarda, odnosno srčani udar.

Pacijenti koji ih trenutno uzimaju trebalo bi da se “konsultuju sa svojim doktorom o alternativnim opcijama lečenja”, rekli su iz Pfizera, dok bi prodavci i distributeri s navedenim serijama trebali “odmah da prestanu da koriste i distribuiraju te stave proizvod u karantin”.

Farmaceutski div sa sedištem u New Yorku vredan je milijarde dolara i proizvodi razne lekove. Tokom protekle dve godine, takođe se pojavio kao glavni proizvođač vakcina Covid-19 zasnovanih na mRNA. Pfizer je inače i jedna od kompanija koja ima najviše nagodbi i utrošenih miliona nakon nuspojava koje su nastale nakon korišćenja njihovih medikamenata.

NultaTačka