Sve vesti Svet

Fauči besan zbog pada stope vakcinacije u Americi: Sve je teže naterati ljude da slušaju

Fauči besan zbog pada stope vakcinacije u Americi: Sve je teže naterati ljude da slušaju

Više od dve godine od početka histerije zvane COVID-19, glavni medicinski savetnik u SAD-u rekao je da je teško naterati čak i Amerikance koji su “svesni” COVID-a da prate smernice, poštuju mere i preporuke.

„Postaje sve teže naterati ljude da slušaju, jer čak i ljudi koji veruju žele ovo iza sebe“, rekao je Entoni Fauči u intervjuu za Politiko . „Ono u šta pokušavam da ih ubedim [mojim metodom komunikacije] je da ne tražimo od vas da dramatično promenite svoj životni stil. Ne tražimo od vas da se zaista menjate svoj život. Mi samo tražimo od vas da razmotrite neke jednostavne, izvodljive metode ublažavanja.”

Faučije ovim pokušao da ubedi što više Amerikanaca da se vakcinišu protiv COVID-19.

Omicron BA.5 varijanta koronavirusa je dominantna vrsta u SAD i ima veću sposobnost da izbegne imunitet od prethodnih verzija, što je navelo Faučija i druge zvaničnike da ističu “važnost” dopunskih vakcina prošle nedelje.

„Varijante će se i dalje pojavljivati ako virus cirkuliše globalno“, rekao je Fauči tokom konferencije za novinare. „Ne treba da dozvolimo da nam to poremeti živote, ali ne možemo poreći da je to realnost sa kojom treba da se nosimo.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti , manje od polovine potpuno vakcinisanih Amerikanaca primilo je prvu buster dozu . Samo 28,5% osoba starijih od 50 godina i 35,2% osoba starijih od 65 godina primilo je drugi buster tj. četvrtu dozu.

NultaTačka/BusinessInsider