Sve vesti Svet

FAUČI: SVET NIKADA NEĆE ISKORENITI COVID

Glavni medicinski savetnik Bele kuće, Entoni Fauči, kaže da je malo verovatno da će korona virus Covid-19 ikada biti zbrisan, i insistira da će svet morati da počne da živi sa njim.

Tokom intervjua za CBS-ov „Face the Nation“ u nedelju, Fauči je rekao da ne veruje da će Covid-19 ikada potpuno nestati. On je primetio da je svet samo jednom potpuno eliminisao samo jednu infekciju: male boginje.

„Moraćemo da počnemo da živimo sa Covid-om. Verujem da je to slučaj jer ne mislim da ćemo to iskoreniti“, rekao je Fauči za CBS.

Mislim da ga nećemo ni eliminisati.

Fauči je ukazao na bolesti kao što su malarija, dečija paraliza i boginje, napominjući da su postale skoro nepostojeće kroz „veoma, veoma, veoma intenzivnu kampanju vakcinacije“.

On je rekao da je kombinacija miliona nevakcinisanih Amerikanaca i slabljenja zaštite za one koji su primili početne vakcine dovela do opšteg smanjenog nivoa imuniteta zajednice. On je napomenuo da je to pokrenulo pitanja o sposobnosti zemlje da se odbrani od potencijalnog „petog talasa“ bolesti.

„Svakako imamo potencijal da uđemo u peti talas. A peti talas, ili veličina bilo kakvog povećanja… zaista će zavisiti od toga šta ćemo uraditi u narednih nekoliko nedelja do nekoliko meseci“, rekao je on.

Opisujući trenutnu stopu infekcije od skoro 80.000 slučajeva dnevno kao „neprihvatljivu“, on je dodao da dnevni broj slučajeva mora biti ispod praga od 10.000 slučajeva.

Upozoravajući da bi „problematična“ varijanta Omikron, otkrivena prošle nedelje, mogla biti otporna na trenutne vakcine i tretmane, on je za NBC rekao da je to „jasan poziv“ za skeptike vakcine i druge da „ostave po strani sve nedoumice“ i dobiju vakcine i bustere.

Rekao je da bi bilo moguće doći do nivoa kontrole „koji je dovoljno nizak da Covid-19 ne ometa naše funkcionisanje“ i da nema veliki uticaj na društvo.

Nulta Tačka/RT