Sve vesti Tehnologija

FBI optužio RUSE za najnovije hakerske napade na Američke kompanije

FBI je nedavni kibernetički napad na dobavljača mesa JBS pripisao ruskoj hakerskoj grupi REvil.

Engadget izveštava  da je nakon kibernetičkog napada ranije ove nedelje koji je zatvorio nekoliko objekata za preradu mesa JBS, “velika većina” postrojenja obnovila redovnu proizvodnju širom SAD-a, Kanade i Australije.

Nulta Tačka je od samog početka pratila hakerska desjtva u kojima je obuhvatila i kibernetički napad koji je osakatio JBS, najvećeg dobavljača mesa na svetu. Kompanija je ujedno i najveća australijska kompanija za preradu mesa i hrane sa 47 objekata širom zemlje, uključujući klanice, hranilišta i lokacije za preradu mesa. JBS zapošljava oko 1.100 ljudi.

Nakon serije hakerskih napada na Microsoft, JBS, Colonial Pipline i druge, Bela Kuća poslala upozorenje svim kompanijama

Čelnici JBS-a iz Greeleyja u Koloradu izjavili su u ponedjeljak da je njihova kompanija bila meta “organizovanog napada na cyber sigurnost”, koji je zahvatio neke od njihovih servera koji drže pokreću severnoameričke i australijske IT sisteme. Sada se proizvodnja uglavnom vratila u normalu, a kompanija je izjavila da bi do danas trebala biti u “skoro punom kapacitetu”.

Kompanija je dodala da “trenutno nije upoznata ni sa jednim dokazom da su bilo koji podaci o kupcima, dobavljačima ili zaposlenima ugroženi.” FBI tvrdi da je kibernetački napad počinila ruska hakerska grupa REvil, poznata i kao Sodinokibi.

REvil je počinio višestruke ransomware napade u pokušaju da izvuče milione dolara u uplatama od pogođenih kompanija. Ciljano je na stotine preduzeća, uključujući Travelex, Acer i Apple-ov dobavljač Quanta.

U pokušaju da prisili Quantu da im plati, REvil je objavio navodni nacrt nenajavljenog MacBook te uz ucenu da će nastaviti sa objavama pokušala da naplati ali je Quantu odbio da pregovara. REvil nije javno preuzeo odgovornost za napad na JBS a ova grupa hakera je samo jedna u nizu hakerskih grupa koje učestvuju u nedavnim ransomware napadima.

O uredniku

Mario Bojić