Sve vesti Svet

FBI se vadi nakon priznanja Marka Zakerberga da je Facebook-u rečeno da cenzuriše priče o laptopu Hantera Bajdena

FBI se vadi nakon priznanja Marka Zakerberga da je Facebook-u rečeno da cenzuriše priče o laptopu Hantera Bajdena

FBI je pokušao da umanji značaj priznanja generalnog direktora Meta Marka Zakerberga da je biro izvršio pritisak na Fejsbuk da cenzuriše priču o laptopu Hantera Bajdena nedeljama pre predsedničkih izbora 2020.

FBI je u petak u izjavi za NBC njuz priznao da je kompanijama dao „indikatore stranih pretnji“ kako bi im pomogao u zaštiti njihovih platformi i klijenata, ali da „ne može da traži, ili da usmerava, kompanije da preduzmu mere na osnovu primljenih informacija“.

„FBI rutinski obaveštava subjekte privatnog sektora u američkom sektoru, uključujući provajdere društvenih medija, o potencijalnim informacijama o pretnji, kako bi mogli da odluče kako da se bolje odbrane od pretnji“, navodi agencija.

Isto tako, Meta je u petak na Tviteru objavila izjavu u kojoj se tvrdi da FBI nije posebno upozorio Fejsbuk na Hantera Bajdena, ali da je pružio šira „upozorenja o stranom mešanju“.

Značajno je da je priča o Hanteru Bajdenu u to vreme bila jedina velika vest u opticaju koju su demokrate, tehnološke kompanije i 51 bivši obaveštajni zvaničnik okarakterisali kao rusku dezinformaciju što se na kraju ispostavilo kao velika prevara i pokušaj prikrivanja dokaza koji su mogli da ugroze predsedničku trku Džoa Bajdena.

Dvostruke izjave su u suprotnosti sa primedbama koje je Zakerberg dao u podkastu Džoa Rogana u četvrtak, tvrdeći da je FBI izvršio pritisak na Fejsbuk da cenzuriše priču o laptopu Hantera Bajdena jer je to bila „ruska propaganda“.

„FBI, mislim da je u suštini došao kod nas – neki ljudi iz našeg tima i rekli su: ‘Hej, hm, samo da znaš, kao, trebalo bi da budeš u visokoj pripravnosti. Bilo je — mislili smo da je bilo mnogo ruske propagande na izborima 2016.“, objasnio je Zakerberg Roganu. „Obavešteni smo da će u suštini doći do neke vrste dezinformacija — to je slično tome. Zato samo budite na oprezu.'”

„Samo smo pomislili: Hej, vidi, ako je FBI, koji, znaš, ja još uvek smatram legitimnom institucijom u ovoj zemlji, to je vrlo profesionalna policija“, nastavio je Zakerberg. „Dolaze kod nas i govore nam da treba da budemo oprezni oko nečega. Onda želim da to shvatim ozbiljno.”

Kada je Rogan upitao kakav je osećaj cenzurisati priču koja je na kraju bila istinita, Zakerberg je priznao: „Sranje je“.

Oko 80 odsto Amerikanaca veruje da bi Tramp pobedio na izborima 2020. da tehnološke kompanije nisu cenzurisale priču o laptopu Hantera Bajdena, prema nacionalnoj anketi.

NultaTačka