Sve vesti Svet

FBI upozorava: Sajber napadi bi mogli da utiču na snabdevanje hranom ŠIROM SVETA

FBI upozorava: Sajber napadi bi mogli da utiču na snabdevanje hranom ŠIROM SVETA

Najviša američka agencija za sprovođenje zakona upozorila je na povećane sajber napade na poljoprivredne zadruge, rekavši da bi hakeri mogli da ciljaju velike farme i potencijalno utiču na snabdevanje hranom na globalnom nivou.

Cyber ​​odsek FBI-a izdao je obaveštenje privatnoj industriji ranije ove sedmice, ukazujući na sve veći broj ransomware napada na poljoprivredne zadruge tokom jesenje žetve 2021. i prvih meseci 2022. godine.

„Ransomware hakeri napadaju poljoprivredne zadruge tokom kritične sezone sadnje i žetve, ometajući operacije, uzrokujući finansijske gubitke i negativno utičući na lanac snabdevanja hranom“ , navodi se, dodajući da bi takva kršenja mogla uticati na sezonu sadnje „ometajući nabavka semena i đubriva.”

Biro je dalje citirao nekoliko nedavnih slučajeva, uključujući period od mesec dana krajem prošle godine u kojem je šest velikih žitnih zadruga pogođeno raznim napadima ransomware-a, kao i “multi-državna kompanija za proizvodnju žitarica” ​​koja je doživela sličan hak u martu. FBI je uočio široko rasprostranjene posledice koje bi takvi napadi mogli da imaju na globalno snabdevanje hranom s obzirom na važnost žitarica i za ljude i za stoku.

NOVO! NOVO! UDARNO! VOĐA NARODNIH PATROLA U BUNKERU! “NEĆEMO DOZVOLITI DA VLAST UVEDE SANKCIJE RUSIJI”

„Značajan poremećaj u proizvodnji žitarica mogao bi uticati na celi lanac ishrane, jer žito ne konzumiraju samo ljudi, već se koristi i za stočnu ishranu“ , navodi se. “Pored toga, značajan poremećaj u proizvodnji žitarica i kukuruza mogao bi uticati na trgovinu robom i zalihe.”

Ransomware je oblik zlonamernog softvera koji se koristi za šifriranje i blokiranje pristupa podacima žrtve sve dok se ne plati ‘otkupnina’ napadačima, koji često prete da će objaviti ili uništiti datoteke ako se ne izvrši plaćanje.

Upozorenje FBI dolazi usred zabrinutosti zbog nestašice hrane u nekim regionima navodno zbog tekućeg sukoba u Ukrajini, velikom izvozniku poljoprivrednih dobara. Rusija, koja je poslala trupe u susednu državu ranije ove godine, takođe je značajan izvoznik pšenice i drugih osnovnih useva, a dve nacije se obično opisuju kao regionalne ‘žitnice’. Nalet zapadnih ekonomskih sankcija Moskvi verovatno će pogoršati problem, štaviše, budući da sve veći broj bankarskih i finansijskih ograničenja stvara nove barijere za svetsku trgovinu.

NultaTačka