Sve vesti Svet

FDA ZABRANILA TRAMPOVU METODU LEČENJA KOVIDA

FDA ZABRANILA TRAMPOVU METODU LEČENJA KOVIDA
Pisao Elena Vuk

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) opozvala je svoje odobrenje za hitnu upotrebu za dve vrste tretmana monoklonskim antitelima koje proizvode Regeneron i Eli Lilly. Regulator je rekao da je “malo verovatno da će ova dva terapeutika biti aktivna protiv varijante Omicrona”.

Sa poništenom autorizacijom, nijedan lek sada nije dostupan pacijentima u SAD-u. FDA je dozvolila da u budućnosti može ponovo odobriti njihovu upotrebu “u određenim geografskim regijama” za pacijente izložene sojevima SARS-CoV-2 koji su još uvek osetljivi na njih.

Monoklonska antitela su laboratorijski proizvedene ćelije koje oponašaju rad ljudskog imunološkog sistema, pomažući telu pacijenta da se nosi s infekcijom. “Koktel” antitela koji je razvio Regeneron bio je slavno korišten u lečenju tadašnjeg predsednika Donalda Trampa kada se zarazio Covid-19 u oktobru 2020. Tretman je relativno skup i obično se primenjuje kako bi se sprečili teški simptomi kod visokorizičnih pacijenata.

Zdravstveni zvaničnici Floride dočekali su tu vest s gnevom. Konzervativna država se ističe među ostalim delovima zemlje po tome što odbija da zahteva od stanovnika da prime vakcine protiv covid-a.

Prošle godine je dostupnost lekova s ​​monoklonskim antitelima stavila u srž svog odgovora na Covid-19, a neke druge države su ga sledile.

Ministarstvo zdravlja Floride osudilo je “iznenadnu odluku savezne vlade” i tvrdilo da je Florida zbog nje morala zatvoriti sve lokacije monoklonskih antitela do daljnjeg. Florida je saopštila da se ne slaže s odlukom FDA jer agencija nije pružila kliničke dokaze koji bi dokazali da je to naučno opravdano.

Neke naučne publikacije su ranije objavile da su in vitro svi tretmani monoklonskim antitelima pokazali smanjenje potencije protiv Omicrona. Rečeno je da je samo Sotrovimab, lek  koje proizvodi GlaxoSmithKline, i konkurentski proizvod koji je trenutno podvrgnut kliničkim ispitivanjima u Kini, zadržao deo svog potencijala protiv novog soja.

VIRALAN VIDEO! MARIO ZNA RASTURA TEHNOKRATSKE PLANOVE

Regeneron je javno priznao da je njegov lek neefikasan protiv Omicrona.

FDA je saopštila da su ostali dostupni tretmani protiv Covid-19, uključujući Sotrovimab i razni antivirusni lekovi, poput Gileadovog leka, injekcije remdesivira i pilula koje su razvili Pfizer i Merck.

Sotrovimab je među monoklonskim lekovima koji se koriste na Floridi, ali se lečenje retko koristilo. Ranije u januaru, Tampa Bay Times je prenela da su bolnice na Floridi dale oko 140 doza lečenja u jednoj nedelji, u poređenju sa 2.737 doza Regenerona u istom periodu.

Guverner Floride Ron DeSantis kritikovao je raniju odluku savezne vlade da pauzira isporuke lekova koje proizvode Regeneron i Eli Lilly. Potvrdio je da u zemlji još uvek kruže sojevi koji nisu Omicron.

Nulta Tačka/RT