Sve vesti Svet

FEDERALNI SUD BLOKIRAO ZAKON O CENZURI PUTEM KOJIH BI GRAĐANI FLORIDE MOGLI DA ZATRAŽE DIREKTNU PRAVDU!

FEDERALNI SUD BLOKIRAO ZAKON O CENZURI PUTEM KOJIH BI GRAĐANI FLORIDE MOGLI DA ZATRAŽE DIREKTNU PRAVDU!
Pisao Elena Vuk

Zakon o anticenzuri na Floridi koji preti kažnjavanjem platformi društvenih medija ako cenzurišu političke kandidate ili diskriminišu stanovništvo, blokirao je savezni federalni sudija koji je rekao da bi to ugrozilo njihovu uredničku presudu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Florida SB 7072, koji je u maju potpisao republikanski guverner Ron DeSantis, trebao je stupiti na snagu 1. jula, međutim, u sredu uveče, sudija Okružnog suda SAD-a Robert Hinkle izdao je zabranu blokiranja.

Hinkle je odgovorio na tužbu dva udruženja trgovaca iz Silicijumske doline, NetChoice LLC i Udruženje industrije računara i komunikacija, koji su tvrdili da je zakon kršio njihova prava prema Prvom amandmanu “mešajući se u urednička prava dobavljača, uverljiv govor i zabranu govora”, između ostalog.

“Balansiranje razmene ideja među privatnim govornicima nije legitimni vladin interes”, utvrdio je Hinkle u presudi od 31. stranice, niti je “izjednačavanje uslova” promovisanjem govora na jednoj ili drugoj strani problema.

Takođe se složio as tužiteljima da je “stvarna motivacija” za zakon bilo neprijateljstvo prema “shvaćenom liberalnom stajalištu” Big Tech-a, pozivajući se na javne izjave koje je DeSantis dao o zakonu.

Sudija je otišao još dalje, tvrdeći da platforme društvenih mreža trebaju sprovoditi “uredničku procenu”, slično kao i tradicionalni mediji, kako bi kontrolisali njihov sadržaj, bez čega bi njihove web stranice postale “neprihvatljive” i “beskorisne” za većinu korisnika.

Platforme ponekad blokiraju korisnike zbog “sudelovanja u prevarama, širenja dezinformacija strane vlade, dizanje pobune , davanja lažnih medicinskih ili javno-zdravstvenih podataka ili pokušaja primamljivanja maloletnika na seksualne susrete”, napisao je Hinkle, navodeći osnovu koju ima Silicijumska dolina, da zabrani hiljade ljudi tokom proteklih nekoliko godina – uključujući tadašnjeg Američkog predsednika Donalda Trampa u januaru.

Kompanije društvenih mreža koristile su deo “230 –  Zakona o pristojnosti komunikacija kako bi zatražile sveobuhvatan imunitet od tužbi zbog odgovornosti zbog sadržaja, jer su platforme, a ne izdavači – čini se da  Hinkleovo objašnjenje razlika briše.

Iako sam DeSantis nije komentarisao slučaj – očito se fokusirajući na tekuće akcije potrage i spašavanja u srušenoj zgradi u Majamiju – njegova kancelarija je izjavila “Daily Caller”-u da su “razočarani” presudom i planiraju da “odmah” podnesu žalbu na slučaj.

Apelacioni sud već je jednom stao na stranu DeSantisa zbog Hinklea, u slučaju 2020. godine kada je sudija kojeg je imenovao predsjednik Bil Klinton, presudio da je zakon kojim se od osuđenih prestupnika zahteva plaćanje novčanih kazni, naknada i restitucije pre nego što im se vrate glasačka prava –  protivustavan.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”