Sve vesti Svet

Finska odbila da ispuni uslove Turske za ulazak u NATO

Finska odbila da ispuni uslove Turske za ulazak u NATO

Finska je odbila da Turskoj isporuči članove pokreta propovednika Fethulaha Gulena „Hizmet“, što je Ankara iznela kao jedan od uslova za saglasnost Turske za ulazak te severnoevropske zemlje u NATO, piše finski list „Ilta-Sanomat“.

„Finska se nije složila da Turskoj preda osobe za koje predstavnici zemlje veruju da su povezani sa pokretom Gulena ili Radničkom partijom Kurdistana, koju je Turska proglasila terorističkom organizacijom“, piše u članku „Izvestija“.

Ministar pravde Finske je pojasnio da su početkom juna dobili od Ankare 10 zahteva za izručenje i da su njih sedam ispuni. Dvoje ljudi je već isporučeno, mada oni nisu bili povezani sa terorizmom, navodi list.

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Nulta Tačka/Sputnik