Sve vesti Svet

FINSKA UBLAŽAVA KOVID MERE! PREMIJERKA UBRZALA PLANIRANO UKIDANJE MERA

FINSKA UBLAŽAVA KOVID MERE! PREMIJERKA UBRZALA PLANIRANO UKIDANJE MERA

Finska će početi postepeno da ublažava ograničenja zbog COVID-a 19 od 1. februara umesto od sredine februara, kako je prvobitno planirano, jer se teret na bolnice smanjio, saopštila je vlada kasno u četvrtak.

Premijerka Sanna Marin je 18. januara rekla da će Finska početi da povlači ograničenja od sredine februara, ali znaci stabilizacije stope infekcije uzrokovane varijantom virusa Omicron naveli su vladu da promijeni svoj plan.

“Teret na jedinicama intenzivne nege krenuo je u boljem smeru”, rekla je novinarima finska ministarka zdravlja i socijalnih pitanja Hanna Sarkkinen.

Vlada je odlučila da otpočne oprezno popuštanje ublažavanjem ograničenja u satima u kojima restorani mogu ostati otvoreni do 21 sat, s obzirom da trenutno postoji obavezno zatvaranje u 18 sati, rekao je Sarkkinen.

Takođe je preporučio lokalnim vlastima da dozvole ponovno otvaranje kulturnih i sportskih objekata kao što su teretane, bazeni i pozorišta od početka februara.

Finska je i dalje među zemljama koje su najmanje pogođene pandemijom. Prema podacima Zavoda za zdravstvo, nacija od 5,5 miliona ljudi do danas je zabežila 470.665 slučajeva COVID-a 19 i 1.919 umrlih.

NultaTačka/Reuters