Sve vesti Svet

FINSKA ZABELEŽILA PRVE SLUČAJEVE SUMNJE NA TERORISTIČKE PRETNJE RADIKALNE DESNICE

Pisao Elena Vuk

Petorica muškaraca privedena su zbog navodnog planiranja napada pištoljem i bombaških napada u, kako finska policija veruje, prvom slučaju krajnje desničarskog terorizma u istoriji zemlje.

Članovi grupe, koja je delovala u jugozapadnom gradu Kankaanpää, uhapšeni su u utorak, nakon što su bili pod prismotrom dve godine. Sud je u petak odlučio da oni ostanu u pritvoru.

Osumnjičeni imaju “oko 25 godina”, a većina ih ima i ranije krivični dosije, navodi se u saopštenju policije. Oružje, municija i hemijske supstance, od kojih se može napraviti eksploziv, zaplenjeni su u raciji tokom koje su privedeni.
Ekstremistički materijali pronađeni među imovinom muškaraca i drugi materijali otkriveni tokom istrage “jačaju utisak da su se radikalizirali i daje razlog za sumnju da su počinili teroristička dela”, navodi se u saopštenju.

Čini se da je grupa bila motivisana “akceleratorizmom”, ideologijom bele rase koja počiva na ideji da su zapadne vlade nepopravljivo korumpirane i nastoji da ubrza njihovu propast sijanjem podela i međurasnih sukoba. Ideologija je povezana sa nekoliko pucnjava visokog profila u SAD-u, kao i sa napadom na džamiju u Christchurch-u na Novom Zelandu 2019. godine.

Policija nije otkrila mete koje su muškarci planirali da napadnu, ali je rekla da su delovali nezavisno od bilo koje velike ekstremno desničarske organizacije. Protiv njih se trenutno vodi istraga zbog umešanosti u terorizam, nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i tešku krađu.

Tužilaštvo je dalo policiji rok do 31. marta sledeće godine za podizanje optužnice.

Nadzornik detektiva Toni Sjoblom opisao je slučaj kao “zabrinjavajući” i pozvao finsku javnost da pomogne njegovim policajcima da se suprotstave pretnji krajnje desnice.

“Ako vidite jasne znakove radikalizacije kod svojih najmilijih, trebali biste reagovati što je pre moguće, na primer, tako što ćete reći vlastima o svojoj zabrinutosti”, rekao je.

Nulta Tačka/RT