Sve vesti Svet

FONDACIJA GEJTS POJAČAVA SVOJE REDOVE MILIJARDERIMA I BARONIMA

FONDACIJA GEJTS POJAČAVA SVOJE REDOVE MILIJARDERIMA I BARONIMA
Pisao Elena Vuk

Bil Gejts i Melinda Frenč Gejts vrše promene u kontroli nad njihovom fondacijom vrednom 50 milijardi dolara, jednom od najmoćnijih svetskih filantropskih organizacija, ispunjavajući obećanje dato nakon što su prošle godine objavili da se razilaze.

Fondacija Gates dodaje četiri nova člana u svoj upravni odbor: glavnog izvršnog direktora Mark Suzman-a;  milijarder iz Zimbabvea Striv Masiyiw-a; Thomas Tierney, suosnivač Bridgespan grupe, jednog od najmoćnijih konsultanta u neprofitnoj industriji; i Minouche Shafik, bivša službenica Svetske banke koja je sada direktor Londonske škole ekonomije i ima titulu Baronese (koju je dobila u 2020. UK).

“Počašćeni smo što su se ova tri duboko upućena i cenjena pojedinca složila da se pridruže odboru fondacije”, rekao je Suzman (53) u izjavi u sredu.

Oni donose neverovatan učinak u globalnom poslovanju, filantropiji i razvoju.

Fondacija sa sedištem u Sijetlu saopštila je da bi u budućnosti moglo biti čak devet članova. Razgovori su „u toku o dodavanju na početnu listu kako bi se poboljšala zastupljenost po polu, geografiji i stručnosti“.

Novi članovi se pridružuju Gejtsu i Frenč Gejtsu u odboru, dodajući meru raznolikosti grupi koja se ranije sastojala od malenog kruga prijatelja i porodice. To uključuje Bilovog otac, koji je umro 2020., i Warren Buffett-a, koji je donirao više od 30 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Ubrzo nakon objave razvoda, šef Berkshire Hathaway Inc. objavio je da se povlači iz fondacije, ističući da je to zato što je imao “neaktivnu ulogu”.

Ovaj 91-godišnjak je, međutim, dugo pokušavao da izbegne sukob i u vreme kada je napustio organizaciju, razvod je postajao sve oštriji. Pojavili su se neugodni izveštaji o Gejtsovoj prevari, vezama koje je Bil imao sa već sada pokojnim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epštajnom i tvrdnjama da je njegov menadžer za finansije Michael Larson upravljao toksičnim radnim okruženjem.

Fondacija je uvela mere kako bi osigurala da će nastaviti sa finkcionisanjem, najavljujući da će bivši par dodati 15 milijardi dolara na fond od 50 milijardi dolara u narednih nekoliko godina i dodala nuklearnu opciju: Melinda Frenč Gejts će se povući nakon dve godine ako njih dvoje ne budu našli zajednički poslovni jezik.

Ako ona ode, Melinda Frenč Gejts (57) će dobiti novac od Gejtsa (66) za svoj filantropski rad koji je odvojen od zadužbine fondacije. Frenč Gejts je već prenela milijarde dolara akcija u kompanijama koje su na njenom imenu, i koja sama stvara svoju sopstvenu filantropsku investicionu firmu Pivotal Ventures.

Sa milijardama dolara godišnje u grantovima, fondacija deluje širom sveta s fokusom na zdravstvo, rod i obrazovanje. Nagađa se, da li će novi odbor – upravno telo organizacije – promeniti svoj pristup.

Prvobitna najava je takođe podigla očekivanja da će dovesti do povećanja raznolikosti, što je problem u svetu filantropije u kome se vrti ogroman novac.

Edgar Villanueva, osnivač projekta Decolonizing Wealth Project, rekao je da je ovo posebno važno za Gejts fondaciju zbog njenog globalnog uticaja.

“Ono što rade u svetu stvara veliku ulogu u industriji, tako da su sve oči uprte u njih”, rekao je on ovog meseca.

Masiyiwa je osnivač i izvršni predsednik Econet Global, telekomunikacijske kompanije koja posluje širom Afrike, Azije, Evrope i Južne Amerike. Econet nudi telefonske, širokopojasne i satelitske usluge, a takođe je i glavni provajder mobilnog plaćanja, što je fokus rada Fondacije Gejts u Africi na širenju finansijskih usluga za siromašne.

Strive Masiyiwa, osnivač i predsednik Econet Wireless Global Ltd

Masiyiwa je u izjavi rekao da je radio sa fondacijom 20 godina, “počevši od napora da se poboljša poljoprivredna proizvodnja za više od 400 miliona malih farmera u Africi, do poboljšanja sredstava za život najsiromašnijih ljudi širom Afrike i sveta.”

Šafik, jedina druga žena u upravnom odboru osim Melinde, radila je za Svetsku banku, Odeljenje za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva i bivša je zamenica guvernera Banke Engleske.

Minouche Shafik, direktorica Londonske škole ekonomije (LSE), postala je britanska Baronesa 2020. godine

Šafik, koja je rođena u Egiptu, školovala se u SAD-u i imenovana je za britansku Baronesu 2020. godine, trenutno je direktorica LSE-a.

“Provela sam svoju karijeru radeći u nekim od velikih svetskih međunarodnih i akademskih institucija jer, poput Melinde i Bila, shvatam da najteži problemi s kojima se čovečanstvo suočava nisu ograničeni na jednu zemlju ili sektor, već su univerzalni izazovi koji zahtevaju razum, empatiju i saradnju”, navela je ona u saopštenju.

Tierney je osnovao Bridgespan 2000. godine — otprilike u vreme kada je osnovana Gates Foundation, nakon što je vodio konsultantsku kuću za upravljanje Bain & Co. Fondacija Gejts je radila s Bridgespan-om, koji je nedavno postao istaknutiji zbog svoje uloge u pomaganju MacKenzie Scott da podeli milijarde dolara rekordnim tempom.

Suzman, bivši novinar i član UN-a koji je odrastao u Južnoj Africi aparthejda, pridružio se organizaciji 2007. i promovisan je na čelo u februaru 2020. Suzman, rekao je u pismu u sredu da je napravio diverzifikaciju fondacije osoblja i davanje ključnog cilja.

Raznolikost je takođe prioritet prilikom dodavanja novih članova odbora.

“U aktivnim smo razgovorima o dodavanju na našu početnu listu kako bismo poboljšali zastupljenost polova, geografije i stručnosti”, napisao je Suzman u svom prvom godišnjem pismu za fondaciju, posao koji obično obavljaju Bil i Melinda.

“Tehnokratski etos” dominira Fondacijom Gejts, a odbor koji se širi mogao bi “postati prilika da se u svoje vođstvo uključi više perspektiva usmerenih na zajednicu”, rekao je Benjamin Soskis, viši naučni saradnik u Centru za neprofitne organizacije i filantropiju pri Urban Institute-u .

“Niko ne očekuje da će prošireni odbor u potpunosti poremetiti dugogodišnje pristupe i prioritete fondacije, ali unošenje više spoljne kritike Gejts fondacije u samu fondaciju bila bi dobra stvar”, rekao je Soskis, čiji rad je fondacija finansirala u prošlost.

Nulta Tačka/AlJazeera