Sve vesti Svet

Francuska ostaje bez mleka! Zvaničnik pozvao na “FOND ZA KATASTROFU”

Francuska ostaje bez mleka! Zvaničnik pozvao na "FOND ZA KATASTROFU"

Sindikat poljoprivrednika kaže da su krivi suša i manjak stočne hrane

Francuski potrošači bi se ove jeseni i zime mogli suočiti sa nedostatkom mleka i mlečnih proizvoda zbog nedostatka stočne hrane izazvane sušom, upozorio je u subotu francuski sindikat poljoprivrednih proizvođača (FNSEA).

„ Za proizvodnju mleka potrebna je stočna hrana, uglavnom lucerka i kukuruz, kojih ove godine gotovo da i nije bilo. Tako da rizikujemo da ostanemo bez mleka ove jeseni i zime “, rekao je za Le Figaro Iannick Fialip, šef ekonomske komisije pri FNSEA.

On je rekao da zbog suše koja je ove godine zadesila zemlju, životinje „ koje su u ovom periodu obično na livadama nemaju šta da jedu. ”

Fialip je primetio da je cena mleka u Francuskoj tradicionalno bila 20 odsto niža nego u mnogim drugim evropskim zemljama, poput Nemačke i Holandije, i da francuski farmeri sve više zahtevaju „ reviziju cena “ kako bi „ osigurali održivost proizvodnje“. ”

Zvaničnik je pozvao na aktiviranje „ fonda za katastrofu “ preko kojeg bi poljoprivrednicima moglo biti dozvoljeno da kupuju stočnu hranu koju vlada subvencioniše sa 50%.

Francuska već nekoliko nedelja doživljava sušu bez presedana. Prošlog meseca u zemlji je palo samo 9,7 milimetara kiše, što je znatno ispod proseka od 70 milimetara u drugim godinama, prema meteorološkoj agenciji La Čejn Meteo. Zbog toga je jul 2022. postao najsušniji mesec u Francuskoj od 1959. Deficit kiše je, između ostalih problema, prouzrokovao nestašicu vode za piće u više od stotinu gradova širom zemlje.

NultaTačka