Sve vesti Svet

Francuska poručuje građanima: Napravite zalihe vode i hrane, natočite pun rezervoar goriva

Francuska poručuje građanima: Napravite zalihe vode i hrane, natočite pun rezervoar goriva

Uprkos ovom upozorenju, vlasti nisu rekle svojim državljanima da napuste Ukrajinu.

Francuski građani u Ukrajini treba da osiguraju da imaju dovoljno ključnih zaliha u susret mogućih sukoba, savetovao je francuski ambasador u Kijevu usred strahovanja na Zapadu da bi Moskva uskoro mogla da pokrene napad na svog suseda.

U izjavi u nedelju, Etienne de Poncins je otkrio koje mere Pariz preporučuje svojim sunarodnicima kako bi se pripremili za potencijalno teške dane koji su pred njima.

“Protekli dani nisu doveli do očekivane deeskalacije na kojoj naše vlasti neumorno rade” , rekao je on. “Zato smo odlučili da ažuriramo naše savete o putovanju. Sada savetujemo francuskim putnicima da odlože ‘sva putovanja u Ukrajinu.”

Ovo nije normalno! Trudo zamrzava privatne bankovne račune demonstranata

“Preporučujemo da pripremite  zalihe vode, hrane i tople odeće za sve namere i namene, kao i da se uverite da je rezervoar vašeg vozila pun, ili čak da imate dodatne rezerve”, navodi se u obaveštenju.

De Poncins je takođe pozvao francuske građane da budu na oprezu i osiguraju da svi njihovi lični dokumenti budu uredni.

Međutim, ambasador je rekao da Pariz trenutno ne preporučuje sunarodnicima koji žive u Ukrajini da napuste zemlju i da njegova ambasada ostaje otvorena.

Zapadni zvaničnici već mesecima upozoravaju da Rusija gomila svoje trupe na zajedničkoj granici. Takođe u nedjelju, savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je da bi “velika vojna akcija” mogla “da počne narednih dana”.

Kremlj je u više navrata insistirao da nema agresivne namere, tvrdeći da je kretanje njegovih oružanih snaga unutar vlastite teritorije unutrašnja stvar i da se ne tiče nikoga drugog.

NultaTačka/RT