Sve vesti Svet

FRANCUSKI MEDICINARI STUPILI U ŠTRAJK ZBOG OBAVEZNE VAKCINACIJE ZAPOSLENIH U BOLNICAMA (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Osoblje bolnice u Montelimaru, stupilo je u neodređeni štrajk protestujući zbog novih pravila koja zahtevaju da do sredine septembra svi zaposleni prime vakcinu protiv Covid-19 ili im se preti gubitkom posla.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Štrajk protiv “prisilnog vakcinisanja” najavio je u četvrtak sindikat CGT-GHPP, a učestuje u njemu oko 200 doktora i 1.500 medicinskih sestara u gradu na jugoistoku Francuske.

Stotine njih okupilo se ispred bolnice u petak, osuđujući blokade i mandate za vakcine i skandirajući “liberté!” (sloboda!).

Francusko zakonodavno telo dovršava predlog kojim bi se zahtevalo da svi medicinski radnici u kontaktu sa ugroženima budu potpuno vakcinisani do 15. septembra, ili će u protivnom izgubiti platu, pa čak i posao.

“Protivimo se obaveznoj i prisilnoj vakcini! ”, rekla je Elsa Ruillere, predstavnica lokalnog sindikata, za Sputnik Francuska. „Ne postoji izbor između testova ili vakcinacije: vakcinacija je obavezna. Ne, ne slažemo se. Želimo da imamo izbor kao i ostatak sveta i ne želimo obavezno vakcinisanje. ”

Ruillere kaže da njen sindikat podržava “slobodan i informisani pristanak” i da u principu nije protiv vakcine, već protiv ovakve prisile. Neki od medicinskih radnika rekli su da čekaju vakcinu Sanofi-GSK francuske proizvodnje, obećanu za decembar.

„Dobro smo svesni evolucije virusa. Ne doživljavamo to olako ”, rekla je Ruillere. Međutim, ona i njene odlučne kolege ističu da čak i uz porast pozitivnih testova kod Delta varijante koronavirusa, nema srazmernog porasta hospitalizacija.

“Da, postali smo “crveni”, ali to je zapravo zbog pozitivnih testova. Što se tiče hospitalizacija, trenutno smo dobro, nismo morali ponovo dodavati krevete, imamo mnogo manje hospitalizovanih nego pre i manje ljudi na intenzivnoj nezi ”, dodala je.

Još jedna sindikalna poteškoća je nedostatak javne rasprave, jer se čini da je francuska nacionalna skupština jednostavno nastavila po savetu Visokog zdravstvenog tela (HAS) Francuske, koja je donetu obavezu za vakcinu protiv COVID-a nazvalo “opravdanim”.

Širom Francuske su organizovani protesti od sredine jula, jer je vlada predsednika Emmanuela Macrona nametnula obaveznu vakcinaciju svim zdravstvenim radnicima i uvela zahtev za “zdravstveni pasoš” za pristup javnim mestima sa više od 50 ljudi. Zahtev za “zdravstveni pasoš” će se odnositi na kafiće, restorane i prodavnice od 1. avgusta.

Tokom prošle nedelje u Francuskoj je zabeležen porast slučajeva koronavirusa za 150%, što pripisuju Delta varijanti. Francuska vlada kaže da je 96% zaraženih nevakcinisano.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT