Sve vesti Svet Video

FRANCUSKOJ KOMPANIJI LAFARGE ĆE SE SUDITI ZA FINANSIRANJE ISIS-a I “ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI”

Pisao Elena Vuk

Vrhovni sud Francuske u utorak je ukinuo odluku nižeg suda o odbacivanju optužbi podignutih protiv cementnog giganta Lafarge-a za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti u građanskom ratu u Siriji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Presuda Kasacionog suda označila je veliki zastoj za Lafarge-a, koji je optužen da je platio skoro 13 miliona eura (15,3 miliona dolara) džihadističkim grupama, uključujući Islamsku državu (ISIS), kako bi održala svoju fabriku cementa na severu Sirije u ranim godinama rata u toj zemlji.

Lafargeov advokat odbio je zahtev AFP-a za komentar.

Lafarge, koji se 2015. godine spojio sa švajcarskom grupom Holcim, priznao je da je njegova sirijska firma plaćala posrednicima da pregovaraju sa naoružanim grupama kako bi se omogućilo kretanje osoblja i robe unutar ratne zone.

Ali negira bilo kakvu odgovornost za novac koji je na kraju dospeo u ruke terorističkih grupa i bori se da se taj slučaj odbaci.

Apelacioni sud u Parizu je 2019. odbacio optužbu za zločine protiv čovečnosti, rekavši da prihvata da isplate nisu imale za cilj podržavanje ISIS-ove jezive agende pogubljenja i mučenja.

Odlučeno je međutim da se kompanija krivično goni po još tri optužbe, finansiranje terorizma, kršenje embarga EU i ugrožavanje života drugih.

Jedanaest bivših radnika firme Lafarge Cement Sirije (LCS) osporilo je ovu odluku na Kasacionom sudu uz podršku nevladinih organizacija.

Ukidajući zaključke nižeg suda o saučesništvu, najviši apelacioni sud Francuske presudio je u utorak da “neko može biti saučesnik u zločinima protiv čovečnosti čak i ako nema nameru da bude povezan sa počinjenim zločinima”.

“Svesno plaćanje nekoliko miliona dolara organizaciji čija je jedina svrha bila isključivo zločinačka dovoljna je za saučesništvo, bez obzira na to radi li se o dotičnoj strani radi obavljanja komercijalne aktivnosti”, dodaje se.

Sudije su dodale da bi “brojni činovi saučesništva” ostali nekažnjeni ako bi sudovi usvojili blaže tumačenje.
Ova presuda ne znači da će se Lafarge automatski suočiti sa najozbiljnijim optužbama protiv francuske kompanije zbog njenih postupaka u stranoj zemlji poslednjih godina.

Sud je umesto toga vratio predmet istražnim sudijama da ponovo razmotre optužbu za saučesništvo.
Takođe je poništio odluku nižeg suda da zadrži optužbu za ugrožavanje drugih, rekavši da nije jasno da li se francuski zakon o radu primenjuje u ovom slučaju, te je to pitanje vratio i istražiteljima ovog slučaja.

Školski presedan

Sud je ipak potvrdio optužbu za finansiranje terorizma, za koju se Lafarge borio da se odbaci.

Osim kompanije, osam rukovodilaca Lafarge-a, uključujući bivšeg izvršnog direktora Brunu Laffonta, takođe se terete za finansiranje terorističke grupe i/ili ugrožavanje života drugih.

Lafarge je na kraju napustio Siriju u septembru 2014. godine nakon što je ISIS zaplenio njihovu fabriku u Jalabiji, oko 150 kilometara severoistočno od glavnog grada regije Alepa.

Kompanija nije prva multinacionalna kompanija optužena za saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti zbog svojih aktivnosti u zemlji u kojoj su ljudi pretrpeli ozbiljna kršenja prava.

Ali takvi slučajevi retko su se sudili.

Dvanaest Nigerijaca izvelo je anglo-holandskog energetskog giganta Shell na sud u SAD-u, optužujući ga za podržavanje van-sudskih ubistava, mučenja, silovanja i zločina protiv čovečnosti u delti Nigera 1990-ih.

Vrhovni sud SAD -a 2013. je odbacio slučaj, rekavši da američki sudovi nemaju nadležnost po tom pitanju.

Nulta Tačka/France24/AFP