Sve vesti Svet

Frka u Nemačkoj- Imaju gasa za još samo dva meseca

Frka u Nemačkoj- Imaju gasa za još samo dva meseca

Prema preliminarnim procenama, rezervi gasa u Nemačkoj, koje uključuju potpuno obustavljanje ruskih isporuka, ima dovoljno za mesec-dva dana, izjavio je u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ šef nemačke Federalne mrežne agencije Klaus Miler.

„Ako ne dobijemo još ruskog gasa i u slučaju da zima bude prosečno hladna, trenutne zalihe gasa, imajući u vidu naše obaveze da dalje snabdevamo energentom druge evropske zemlje, dovoljne su, možda, za jedan do dva meseca“, izjavio je Miler.

Trenutna popunjenost skladišta gasa u Nemačkoj iznosi preko 60 odsto. Regulatorno telo tvrdi da je snabdevanje gasom zemlje stabilno.

Prethodno je Miler ocenio da je situacija sa snabdevanjem gasom u Nemačkoj i dalje napeta i da zato stanovnici treba da se pripreme na značajno povećanje cena.

Situacija sa gasom u Nemačkoj

Ranije je vice-kancelar Nemačke, ministar za ekonomiju i zaštitu klime Robert Habek, rekao da je nemačka vlada podigla s drugog na treći stepen nivo spremnosti za reagovanje na probleme s isporukama gasa, što bi trebalo da omogući da se spremišta gasa napune za zimu, bez obzira na smanjenje isporuka iz Rusije.

Drugi stepen reagovanja znači da vlada ima pravo da preporučuje kompanijama da štede gas, dok se treći stepen uvodi ukoliko tržište više nije u stanju da obezbedi snabdevanje gasom. U tom slučaju raspodelu gasa na sebe preuzima Federalna mrežna agencija koja donosi odluke o tome ko ima prioritet za dobijanje gasa.

Mera Vlade Nemačke je odgovor na smanjenje isporuka ruskog gasa „Severnim tokom“ za 40 odsto.

„Gasprom“ je 14. juna saopštio da je bio prinuđen da smanji isporuke gasa „Severnim tokom“ zbog neblagovremenog vraćanja gasnih turbina kompanije „Simens“ koje su bile na remontu u Kanadi. „Simens“ tvrdi da je turbinu za sada nemoguće vratiti u Nemačku iz Montreala zbog sankcija Kanade protiv Rusije.

Nulta Tačka/Sputnik