Sve vesti Svet

FSB otkriva nove detalje poslenjih sati Hitlerovog života

FSB otkriva nove detalje poslenjih sati Hitlerovog života

Ruska Federalna služba bezbednosti skinula je u petak tajnost sa dokumenata iz dosijea ličnog pilota Adolfa Hitlera, otkrivajući detalje o poslednjim satima života nacističkog diktatora. Hitler je izvršio samoubistvo 30. aprila 1945. godine, samo nekoliko dana pre nego što su sovjetske trupe zauzele Berlin, čime je efektivno okončan Drugi svetski rat u Evropi. Njegovo telo je poliveno benzinom i spaljeno.

General-pukovnik Hans Baur koji je radio za Hitlera više od jedne decenije, zarobljen je od strane sovjetskih vojnika 2. maja 1945. i suđeno mu je u Moskvi. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila je ranije poverljive dokumente iz Baurovog dosijea. Dokumenti iz novogorodskog ogranka FSB-a uključuju Baurovu rukom pisanu autobiografiju i njen prevod sa nemačkog, kao i njegovo svaedočenje.

Baur je opisao svoj poslednji razgovor s Hitlerom koji se dogodio 30. aprila 1945. godine, malo pre nego što su nacistički vođa i njegova supruga Eva Braun oduzeli sebi život. Prema Bauru, tokom svojih poslednjih dana Hitler gotovo nikada nije izlazio iz svojih odaja, izgledajući staro i krhko. Ruke su mu, kako je tvrdio Baur, drhtale, a namera mu je bila jasna.

“ Hitler me je dočekao u hodniku i odveo u svoju sobu. Pružio mi je ruku i rekao: ‘Baure, želim da se oprostim od tebe, želim da ti se zahvalim za sve godine službe ‘”, prisetio se pilot.

Tada je, prema Baurovom svedočenju, Hitler hteo da mu pokloni svoju omiljenu sliku – Rembrantov portret pruskog kralja Fridrika Velikog. Baur je sa svoje strane pokušao da ubedi Hitlera da ne izvrši samoubistvo govoreći da će se u ovom slučaju „ sve raspasti “.

“ Moji vojnici ne mogu i ne žele više da izdrže. Ne mogu više da izdržim ”, bio je Hitlerov odgovor.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Otkrio je Bauru da je naredio da se njegov i Evin leš spale “ odmah ” nakon smrti. Hitler je ovu želju objasnio strahom da će njihova tela imati sličnu sudbinu kao italijanskog diktatora Benita Musolinija i njegove ljubavnice čija su tela, nakon pogubljenja u aprilu 1945. godine, obešena za javno prikazivanje u Milanu.

Nekoliko sati nakon razgovora, koji je proveo spaljujući dokumente i pripremajući se za odlazak iz Berlina, Baur se vratio po Rembrandtovo remek-delo i saznao da je “ sve gotovo: ” Hitlerovo i Evino telo su već bili spaljeni.

“ Nekoliko SS stražara uzbuđeno je trčalo gore-dole. Pitao sam, ‘Je li gotovo?’ – ‘Da’. “Gde su tela?” ‘Ona [tela Adolfa Hitlera i Eve Braun] su umotana u ćebad, polivena benzinom i već gore u bašti carske kancelarije. Tada mi je rečeno da je Hitler izvršio samoubistvo. <…> Neko je rekao: ‘Moramo da obrišemo lokve krvi'…”

Dana 13. maja 1945. godine, službenici kontraobavještajnog odseka Smersh u vrtu kancelarije Rajha otkrili su mesto sahrane ugljenisanih leševa A. Hitlera i E. Brauna, ” čiju su autentičnost potvrdili brojni forenzički medicinski pregledi, ” rekao je FSB, komentarišući dokumente sa kojih je skinuta tajnost.

Hans Baur je u Sovjetskom Savezu 1950. godine osuđen na 25 godina zatvora, ali je pušten pet godina kasnije. Francuzi su ga zatvorili oko dve godine do 1957. Kasnije te godine vratio se u Zapadnu Nemačku gde je umro 1993. u 95. godini.

Tokom godina, Hitlerova priča o samoubistvu bila je osporavana. Američki istraživači su 2009. godine tvrdili da fragment lobanje prikazan na izložbi u Moskvi nije Hitlerov. Šef arhive FSB-a Vasilij Hristoforov opovrgao je tada te tvrdnje rekavši da je sovjetska forenzička istraga jasno dokazala autentičnost posmrtnih ostataka.

Hitlerovi posmrtni ostaci pokopani su u Magdeburgu u Nemačkoj 1946. godine, ali je sovjetska vlada postala zabrinuta da bi grobno mesto moglo postati svetilište za Hitlerove sledbenike, pa je tajno ekshumirala grob 1970. i uništila njegov sadržaj. Moskva je odlučila da zadrži fragmente lobanje i vilice koji su korišteni za identifikaciju nacističkog vođe.

NultaTačka