Sve vesti Svet

G7: Nameravamo da sprečimo pobedu Rusije u Ukrajini

G7: Nameravamo da sprečimo pobedu Rusije u Ukrajini

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) saopštili su da nameravaju da „spreče pobedu” Rusije u Ukrajini, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

“G7 i Ukrajina su ujedinjeni u ovom teškom trenutku i u svojoj želji da obezbede demokratsku, prosperitetnu budućnost za ovu zemlju. Ostajemo ujedinjeni u našoj odlučnosti da sprečimo predsednika Putina da pobedi u ratu protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Lideri G7 su tokom virtuelnog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim izrazili spremnost da nastave da podržavaju Ukrajinu. „Bili smo počastvovani što nam se pridružio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Uverili smo ga u našu punu solidarnost i podršku odbrani Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Lideri G7 su istakli da se zalažu za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, njenu „prosperitetnu i demokratsku budućnost unutar međunarodno priznatih granica“.

G7 će proširiti kolektivnu kratkoročnu finansijsku podršku Ukrajini i raditi na njenom dugoročnom oporavku.

“Zajedno sa međunarodnom zajednicom, mi, G7, obezbedili smo i obećali da ćemo obezbediti više od 24 milijarde dolara dodatne podrške do kraja 2022. godine”, navodi se u tekstu.

Lideri zemalja G7 takođe su nazvali sukob u Ukrajini ozbiljnom pretnjom za sektor bezbednosti hrane.

NultaTačka/Sputnik