Sve vesti Svet

Galupova anketa otkriva: Poverenje Amerikanaca u medije dotaklo samo dno

Galupova anketa otkriva: Poverenje Amerikanaca u medije dotaklo samo dno

Samo svaki šesti Amerikanac veruje novinama a TV-u još gore, pokazuje novo istraživanje Galupa.

Prema nedavnom istraživanju Galupa, jedan od šest Amerikanaca veruje novinama, a samo jedan od deset veruje televiziji. Ovo su najniži brojevi od 1973. i 1993. godine, uz drastičan pad u odnosu na prošlu godinu. Takođe postoji sve veći jaz u poverenju u medije između demokrata i ostatka zemlje.

Samo 16% ispitanika je reklo da ima veliko ili prilično poverenje u novine, dok je 43% reklo da ima „veoma malo“ poverenja u štampu. Ovo je prvi put da je ovaj broj pao ispod 20% od 1973. godine, kada je Galup počeo da prati podatke.

Stvari su izgledale još gore za televiziju, sa samo 11% – što je najniži procenat od 1993. – ima veliko poverenje u TV vesti, u poređenju sa 49% sa „vrlo malo“ poverenja.

Sveukupno poverenje u novine i TV vesti značajno je opalo od 2021. godine, za pet procentnih poena u oba slučaja. Iako je trend bio ujednačen u svim političkim ubeđenjima, anketa je otkrila značajne praznine.

Uprkos gubitku od tri poena, 35 odsto demokrata je i dalje verovalo novinama, u poređenju sa samo 5 odsto republikanaca i 12 odsto nezavisnih. Poverenje demokrata u TV vesti palo je za šest procentnih poena, na 20%.

U međuvremenu, republikanci su zapravo počeli da veruju TV vestima nešto više nego 2021. godine, sa 6% na 8%.

Ukupan pad poverenja u medije bio je deo trenda kod većine velikih američkih institucija, otkrio je Galup .

„Amerikanci imaju manje samopouzdanja u glavne američke institucije nego pre godinu dana, sa značajnim padom za 11 od 16 testiranih institucija i bez poboljšanja ni u jednoj“, rekao je Galup, komentarišući rezultate istraživanja. Uključivalo je 1.015 učesnika, anketiranih od 1. do 20. juna.

POGLEDAJTE! MARIO ZNA RASTURA PROPAGANDU MEJNSTRIM MEDIJA

Poverenje u Vrhovni sud SAD palo je ukupno za 11 poena, sa 31% na 13% među demokratama i sa 40% na 25% među nezavisnim strankama nakon presuda o abortusu i pravima na oružje, dok je dobilo samo 3% među republikancima.

Poverenje u vojsku smanjeno je za 10 poena među republikancima i povećano za četiri poena među demokratama.

Amerikanci svih političkih rasa izgubili su poverenje u policiju, sa izraženim gubitkom od 11 poena među republikancima.

NultaTačka