Sve vesti Svet

Gari Kasparov ponovo vređa: Srbi su agresori a Đoković primer društvene zatupljenosti

Gari Kasparov ponovo vređa: Srbi su agresori a Đoković primer društvene zatupljenosti

Šahovski velemajstor Gari Kasparov ponovo je udario na Srbiju i Novaka Đokovića, a ovog puta za to je koristio hrvatske medije.

Kasparov važi za velikog kritičara vlasti Vladimira Putina, a ne libi se da osudi situaciju u Ukrajini. Novinar hrvatskog večernjeg lista pitao ga je o ratu u Ukrajini, kao i situaciji koja je dovela do toga da ruski teniseri ne učestvuju na Vimbldonu.

Momenta kada je objavljeno da će ruskim i beloruskim sportistima biti zabranjeno učestvovanje na engleskom grend slemu, usledila je reakcija Novaka Đokovića koji je stao u odbranu kolega.

– Smatram da nema potrebe za suspenziju ruskih igrača. Takmičenje je njihovo pravo: postoji pravilo protiv diskriminacije u tenisu, koje kaže da svako može da igra po rangu, a ne po nacionalnosti. Vimbldon ga je prekršio – rekao je Đoković u aprilu. Odmah potom ničim izazvan oglasio se šahista.

– Rusija možda može da se takmiči po rangu, ali oni ubijaju po nacionalnosti. Ruski sportisti koji ne osuđuju Putinov rat istrebljenja u Ukrajini ga podržavaju ćutanjem. A Srbin koji to ne učini posebno je neprikladan s obzirom na istoriju.

Rus je posle nekoliko meseci prokomentarisao odgovor na Novakove stavove.

– Gledajte, to je bilo indirekto jer sam ja odgovorio na neke njegove komentare na Tviteru. Moja pozicija je da ja nisam protiv potpune zabrane (misleći na neigranje ruskih sportista). Ja mislim da je pravi pristup tom problemu tražiti od njih da potpišu deklaraciju koju sam pomenuo. Da na taj način utvrde da je rat kriminal, da je režim ilegalan, da je Putinov režim diktatura. Ako potpišu taj papir, mogu da nastupaju. Ako ne, ne bi trebalo. Mislim da svako zaslužuje priliku da dobije mogućnost izbora – rekao je Kasparov.

On je potom komentarom uvredio Novaka Đokovića.

– Đokovićevi komentari su bili deplasirani, jer je pričao o pozivnici baziranoj na rejtingu. Ono što vidimo u ovom slučaju, kao i na primeru nekih NHL igrača poput Ovečkina, primer je društvene zatupljenosti. Oni prosto ne razumeju šta se događa. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svetskog rata. Ne želim da umanjim zločine u balkanskim ratovima, ali veličina toga je bila takva da nije uporediva sa onim što se događa u Ukrajini. Da, bilo je i to vrlo tragično. Srpska agresija zaslužila je da bude osuđena na najoštriji način.

Nulta Tačka/Novosti