Sve vesti Svet

GEJTS PONOVO NAJAVIO: “FILANTROP” PRE PAR DANA PRIČAO O ŠIRENJU VELIKIH BOGINJA KROZ TERORISTIČKE NAPADE DA BI FBI I CDC PRONAŠLI EPRUVETE U POGONIMA “MERCK-a”

Samo nekoliko dana nakon što je Bil Gejts najavio da bi mogla da usledi pandemija velikih boginja, u jednoj laboratoriji u Pensilvaniji pronađene su epruvete sa oznakom “velike boginje”, a sve je zaplenio akerički Ef-Bi-Aj.

– Kažete, OK, šta ako bioterorista donese velike boginje na 10 aerodroma? Znate, kako bi svet reagovao na to? Postoje prirodno izazvane epidemije i epidemije izazvane bioterorizmom koje bi čak mogle biti mnogo gore od onoga što smo iskusili danas, a ipak, napredak medicinske nauke trebao bi da nam pruži alate uz koje bismo, znate, mogli proći dramatično bolje.

-Pomislili biste da bi ovo bio prioritet. Sledeće godine će se ta izdvajanja morati izvršiti, uključujući ovu globalnu operativnu grupu za pandemiju – rekao je Gejts.

On je dodao da će zemlje poput SAD i Britanije morati da potroše “desetine milijardi” na istraživanje i razvoj kako bi se pripremili za sledeću pandemiju.

Samo nekoliko dana posle ovog intervjua, zamrznute epruvete sa oznakom „velike boginje“, zajedno sa 10 epruveta virusa „vaccinia“, slučajno je pronašao laborant dok je čistio zamrzivač u ustanovi koja se bavi istraživanjem vakcina u Pensilvaniji.

CDC u saradnji sa policijom istražuje čitavu stvar, a sadržina epruveta čini se da je netaknuta.

„Laboratorijski radnik koji ih je otkrio nosio je zaštitnu opremu. Čim saznamo više informacija obelodanićemo ih“, istakli su iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Velike boginje, koje izazivaju dva soja virusa variole (variola major i variola minor). Varijanta variola major je ozbiljniji i zarazniji oblik, čija je smrtnost oko 30 odsto kod odraslih i još veća kod dece.

Smatra se da je smrtnost od velikih boginja kod domorodačkog stanovništva u SAD bila oko 90 odsto, a virus je zbrisao ogroman procenat ukupne populacije.

Pošto je domaćin virusa isključivo čovek, velikim naporima Svetske zdravstvene organizacije i masovnom vakcinacijom, velike boginje zvanično su proglašene iskorenjenim 1979. godine.

Ljudi se više ne vakcinišu protiv njih, a primerci virusa se sada mogu naći u epruvetama u istraživačkim laboratorijama.

NultaTačka/SrbinInfo