Sve vesti Svet

Gejtsov Majkrosoft uveo sankcije Rusiji

Gejtsov Majkrosoft uveo sankcije Rusiji
Pisao Elena Vuk

I Microsoft se pridružio ostalim gigantskim platformama u sankcionisanju ruskih medija. Iz ove kompanije saopštili su da će ukloniti aplikacije ruskih medijskih kuća Russia Today (RT) i Sputnik iz svojih digitalnih prodavnica, kao i zabraniti oglašavanje medija pod ruskom državnom kontrolom.

Oni su osudili rusku vojnu akciju na Ukrajinu i nazvali je tragičnom, nezakonitom i neopravdanom.

Kompanija je istakla da će, u cilju sprečavanja eskalacije sajber aktivnosti protiv digitalne infrastrukture Ukrajine, deliti sve odgovarajuće i potrebne informacije sa zvaničnicima NATO-a u Briselu i Vašingtonu. Tehnološki gigant će sarađivati sa vladama širom sveta uključujući ukrajinsku vladu, Evropsku uniju i druge evropska vlade, kao i Sjedinjene Američke Države.

Ovo im neće zaboraviti! Kadirov potvrdio da su poginula 2 čečenska vojnika pa pozvao Ukrajince da urade ovo…

Predsednik Microsofta Bred Smit istakao je u saopštenju da kompanija pomno prati tragičnu, nezakonitu i neopravdanu rusku vojnu akciju na Ukrajinu. On dodaje da su timpovi u kompaniji na prvom mestu fokusirani na zaštitu korisnika od dezinformacija i lažnih vesti koje sponzoriše Rusija. U skladu sa tim, kompanija je donela sledeće odluke:

  • Aplikacije ruskih medijskih kuća RT i Sputnik će biti uklonjene iz svih digitalnih prodavnica
  • Platforme kompanije neće prikazivati nikakav RT i Sputnik sadržaj
  • Navedeni mediji će biti spušteni na dno pretrage i biće im ukinuto rangiranje
  • Širom Microsoftove oglasne mreže biće zabranjeno oglašavanje medija pod ruskom državnom kontrolom
  • Ovim medijima ubuduće neće biti dozvoljena monetizacija sadržaja, kao ni zarada uz pomoć Majkrosoftovih alata.

Iz kompanije su dodali da svakodnevno prate događaje i prilagođavaju mehanizme za otkrivanje lažnih vesti i sprečavanje njihovog širenja. Cilj kompanije je, kako navode, promovisanje nezavisnih i pouzdanih vesti i sadržaja.

Microsoft nije jedini. Fejsbuk, Gugl i drugi tehnološki giganti takođe su preduzeli mere u cilju sprečavanje “dezinformacija”.

Najavljena je i humanitarna pomoć civilinom stanovništvu u Ukrajini. Pomoć je namenjena pojedincima i porodicama koje se nalaze u skloništima, kao i ljudima koji su u strahu izbegli iz zemlje.

Nulta Tačka/Mediji