Sve vesti Svet

General Mili upozorava Kongres: Šanse za rat među velikim silama se povećavaju

General Mili upozorava Kongres: Šanse za rat među velikim silama se povećavaju

Uz uzavrele tenzije između NATO-a i Rusije, trajnu ratnu maglu na terenu u Ukrajini i konstantnu retoriku koja je u poslednje vreme opasno uključivala i nuklearne pretnje – ovo deluje skoro kao poziv na još veću eskalaciju… da ne pominjemo konkurentski informacioni rat koji dovodi do operacija “lažne zastave”… Dopisnik Foreign Policy-a iz Pentagona izvestio je sledeće u utorak:

Ruska upotreba hemijskog ili biološkog oružja protiv Ukrajine verovatno bi izazvala „reakciju međunarodne zajednice“, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin. Rusija bi takođe mogla da eskalira ukrajinski sukob sajber napadom, rekao je Ostin.

Upozorenje je stiglo dok su čelnici Pentagona informisali zakonodavce na saslušanju Senatskog pododbora za budžet o budžetu za odbranu.

Ostin je pre mesec dana izdao slično upozorenje o „značajnoj reakciji“ Zapada koja bi usledila ako Rusija upotrebi hemijsko oružje ili oružje za masovno uništenje u Ukrajini, tokom pojavljivanja na CBS-u u emisiji „Face the Nation“.

Početkom aprila zapravo je bilo pokušaja tvrdnji ukrajinskih militanata iz Azova da da su žrtve ruskog hemijskog napada – ali to je naišlo na opšti skepticizam među mnogim ratnim analitičarima i medijskim stručnjacima – uprkos pokušajima vlade Ujedinjenog Kraljevstva da to učini i da im kredibilitet.

NOVO! DANAS U BUNKERU! STRUČNJAK ZA SAJBER BEZBEDNOST O PRAVIM OPASNOSTIMA KOJE VREBAJU

Ostin ove nedelje ponavlja mogućnost hemijskog napada, uprkos tome što nema dokaza o nameri Rusije, drži širom otvorena vrata za ukrajinske borce koji bez sumnje očajnički žele direktnu intervenciju Zapada u ratu kako bi ponovo izneli te tvrdnje.

Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD general Mark Mili takođe je u svedočenju u Kongresu dao svoju ocenu o tome kako se odvija rat u Rusiji. Rekao je da smo sada svedoci „najveće pretnje miru i bezbednosti Evrope, a možda i sveta” u poslednjih nekoliko decenija.

„Ruska invazija na Ukrajinu preti da potkopa ne samo evropski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za koje su se moji roditelji i generacije Amerikanaca toliko borili da ih brane“, rekao je Mili.

Na pitanje da li bi mogao izbiti rat širih razmera, rekao je:

„Potencijal za značajan međunarodni sukob između velikih sila se povećava, a ne smanjuje se”.

On je opisao da su SAD „na veoma kritičnoj i istorijskoj geostrateškoj prekretnici“, što znači da američka vojska istovremeno „održava spremnost i modernizuje se za budućnost“.

U međuvremenu, u Ministarstvu spoljnih poslova Kine…

„Nijedan inč od sadašnje vojne jurisdikcije NATO-a neće se širiti u istočnom pravcu”.
— Memorandum o razgovoru između Mihaila Gorbačova i Džejmsa Bejkera u Moskvi, 9. februara 1990.

„Ako to ne učinimo, onda rizikujemo bezbednost budućih generacija“, naglasio je Mili. General je takođe u svedočenju rekao da, iako Kina predstavlja „izazov” za Sjedinjene Države, intervencija u Ukrajini je sada učinila Rusiju „pretnjom u realnom vremenu”.

Nulta Tačka/InfoWars