Sve vesti Svet

GENERAL UKRAJINSKE VOJSKE OTKRIVA MOGUĆI DATUM RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

GENERAL UKRAJINSKE VOJSKE OTKRIVA MOGUĆI DATUM RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Ruski tenkovi i vojnici za samo nekoliko nedelja mogli bi da pređu ukrajinsku granicu i tako izazovu sveopšti sukoba u Evropi, tvrdi jedan od najviših kijevskih generala Aleksander Pavljuk.

U intervjuu objavljenom u britanskom listu Tajms, general-potpukovnik Aleksandar Pavljuk rekao je da bi upad mogao biti izveden u danima nakon Zimskih olimpijskih igara, koje bi trebalo da budu održane u Pekingu sledećeg meseca.

„Datum koji nas brine je 20. februar“, rekao je on, tvrdeći da bi ruski predsednik Vladimir Putin verovatno želeo da izbegne da uvredi Kinu tako što će zaseniti igre ratom.

Pored toga, ovaj datum označava kraj planiranih rusko-beloruskih zajedničkih vojnih vežbi na granici sa Ukrajinom, prenela je Russia Today.

NAROD NE ŽELI DA SE BODE! KRAH VAKCINACIJE U SRBIJI

Pavljuk, koji je služio u sovjetskim oružanim snagama u poslednjim godinama postojanja SSSR-a, rekao je da je uveren u sposobnost svojih trupa da se bore protiv Rusije, uprkos većim vojnim sposobnostima ove nacije.

„Imamo oko pola miliona ljudi koji su prošli kroz rat u ovoj zemlji u kojem su ili izgubili nekoga ili nešto. Pola miliona onih koji su izgubili krv rođaka, izgubili domove ili prijatelje, a spremni su da golim rukama rasture Ruse”, rekao je Pavljuk.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko ukrajinski obaveštajci mogu da predvide pravac napada Rusije, to bi nanelo snažan udarac Putinovim trupama.

„Putin shvata da posle velikih gubitaka njegova vojska može sama da se zaustavi. U ovome ne možete verovati intuiciji. Radi se o hladnoj računici”, objašnjava Pavljuk.

Donacija Nulta Tačka

Ukrajinski i zapadni zvaničnici već mesecima upozoravaju da strahuju od neposredne invazije Rusije i ukazivali su na kretanje trupa Moskve u blizini granice sa Ukrajinom, gde se okupilo preko 100.000 ruskih vojnika. Kremlj je u više navrata negirao da ima bilo kakve agresivne namere, insistirajući da jednostavno pomera snage unutar sopstvene teritorije, i pozivao je na bezbednosne sporazume sa NATO – vojnim blokom predvođenim SAD.

Međutim, uprkos Pavljukovom upozorenju, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je građanima u televizijskom obraćanju da rizik od invazije nije porastao.

Sekretar kijevskog Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksej Danilov u ponedeljak je takođe pokušao da umanji značaj pretnje, nazvavši je „panikom“ izazvanom iz „geopolitičkih i domaćih“ razloga.

NultaTačka/RT