Srbija Sve vesti

Generalni direktor Telekoma: Spremni smo za uvođenje 5G-a imamo preko 1000 baznih stanica

Generalni direktor Telekoma: Spremni smo za uvođenje 5G-a imamo preko 1000 baznih stanica

Izgleda da je došlo vreme da se u Srbiji zvanično uvede 5G mreža za koju je na hiljade naučnih radnika i za koju je bezbroj studija potvrdilo da nije sigurna tj. da loše utiče na životnu sredinu.

Telekom Srbija je najspremniji za uvođenje 5G mreže, emitovanje međunarodnih obveznica se može očekivati krajem godine, a o poverenju u poslovanje nacionalnog operatera govori i to što Evropska investiciona banka (EIB) i poslovne banke ne traže garancije za kreditne ugovore sa Telekomom, rekao je danas Tanjugu generalni direktor Vladimir Lučić.

On je ocenio da apsolutno nije tačno da država odlaže uvođenje 5G mreže da bi Telekom bio spreman za taj korak.

“To je teško i negirati koliko je lažna informacija. Telekom Srbije ubedljivo je najspremniji za 5G, zato što imamo najviše baznih stanica 4G. Ove godine ćemo implementirati preko 1.000 novih baznih stanica koje će biti spremne za 5G”, rekao je Lučić.

Dodao je da će Telekom čim bude odobreno proširenje spektra i pustiti 5G.

“Mi već sada radimo faktički na montiranju 5G stanica. Jedini smo koji smo dobili podršku Evropske investiciona banke da sa nama radi 5G”, naveo je Lučić.

Možemo i da se zapitamo zašto smo jedini? Da li smo najbolji u Evropi, ispred Nemačke, Švajcarske, Francuske ili smo plodno eksperimentalno tlo gde se sve prvo isproba. Bili smo među prvima u svetu za ispitivanje eksperimentalnih injekcija i lekova, sada ćemo biti među prvima koji će testirati 5G spektar, kako utiče na životnu sredinu i na ljude.

Ocenio je da će Telekom kada jednog trenutka krene 5G odskočiti od drugih operatera u kvalitetu i istakao da će veoma brzo pokriti veliki deo teritorije.

Rekao je da se ove godine dodatno ulaže u pokrivenost mobilnom mrežom 4G signalom.

Najavio je da će sa prošlogodišnji 85 odsto pokrivenosti, 4G signal ove godine biti na više od 90 odsto Srbije.

Dalji razvoj mreže najavio je u Severnoj Makedoniji, a zatim Švajcarskoj i Nemačkoj.

Najavio je da će Telekom od septembra imati predstavništvo u Briselu sa ciljem da bude što bliži Evropskoj komisiji, odnosno sredstvima iz fondova EU.

MARIO ZNA UŽIVO- LUDILOOO histerije- Prešli su granicu gluposti i komedije- Morate ovo da čujete

Nulta Tačka/Mediji